Vanilková zmrzlina, jahodová, čokoládová....

zmrzlina

Jogurtová zmrzlina s vanilkou a jahodami

 Suroviny:

 1 kvalitní bílý jogurt (120-150g)

 250 g jahod

 2 kávové lžičky vanilkové pasty

 1 lžíce javorového sirupu nebo třtinového cukru (lze i obyčejný bílý cukr), 1 lžička citronové  šťávy

Postup:

Jahody očistíme, omyjeme, rozmixujeme a vmícháme do nich jogurt, cukr a citronovou šťávu. Směs nalijeme do misky, formy nebo do kelímků a necháme v mrazáku zmrznout. 

Pravá Vanilková zmrzlina

… jednodušší už to nebude :-)

Suroviny:

2 polévkové lžíce cukru krupice

1 čajová lžička vanilkového extraktu

½ čajové lžičky mleté vanilky

0,5 l plnotučného mléka

4 Vaječné žloutky

Postup:

Mléko, cukr a žloutky dáme do rendlíku, šleháme a pozvolna zahříváme na mírném ohni, až směs zhoustne a tvoří povlak na metle - nesmíme vařit.

Potom směs procedíme a zchladíme ve studené vodě. Zcela vychladlý krém dáme zmrazit. Po 30 minutách zmrzlinu promícháme a necháme zatuhnout.

 

Domácí tvarohová zmrzlina

Suroviny:

250 g tvarohu

120 g zakysané smetany

5 polévkových lžic moučkového cukru

100 g hořké čokolády + 4 -5 rozdrcených kakaových bobů na ozdobení

2 lžičky vanilkové pasty nebo 2 vanilkové lusky (podélně rozkrojte a vyškrábněte špičkou nože vnitřek lusku, který použijete)

Postup:

Vyšleháme tvaroh, zakysanou smetanu, moučkový cukr a vanilkovou pastu nebo vnitřek vanilkového lusku (Pokud máte rádi opravdu hodně intenzivní vanilkovou zmrzlinu, dejte obojí – pastu i lusk). Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a vyšleháme spolu s tvarohovou směsí. Vše rozdělíme do misek, posypeme drcenými kakaovými boby a misky vložíme do mrazáku

Nejrychlejší měkká zmrzlina

Tahle zmrzlina je hotová raz dva, nemusí se v mrazáku míchat a přesto zůstane sametově hebká. 

Připravíte ji snadno a rychle.

Suroviny:

600 g slazeného kondenzovaného mléka

600 ml smetany ke šlehání

1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty z pravé vanilky

Příprava:

Kondenzované mléko, smetanu ke šlehání a vanilku šlehejte až směs zpevní – měla by vypadat jako pěkně tuhá šlehačka. Směs dejte do nádoby na mražení nebo do chlebíčkové formy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte zamrazit. Pak je už jen na vás, s čím si ji dáte.