Jogurtová zmrzlina s vanilkou a jahodami
Suroviny:
1 kvalitní bílý jogurt (120-150g)
250 g jahod
2 kávové lžičky vanilkové pasty
1 lžíce javorového sirupu nebo třtinového cukru (lze i obyčejný bílý cukr), 1 lžička citronové šťávy
Postup:
Jahody očistíme, omyjeme, rozmixujeme a vmícháme do nich jogurt, cukr a citronovou šťávu. Směs nalijeme do misky, formy nebo do kelímků a necháme v mrazáku zmrznout.
Pravá Vanilková zmrzlina
… jednodušší už to nebude :-)
Suroviny:
2 polévkové lžíce cukru krupice
1 čajová lžička vanilkového extraktu
½ čajové lžičky mleté vanilky
0,5 l plnotučného mléka
4 Vaječné žloutky
Postup:
Mléko, cukr a žloutky dáme do rendlíku, šleháme a pozvolna zahříváme na mírném ohni, až směs zhoustne a tvoří povlak na metle - nesmíme vařit.
Potom směs procedíme a zchladíme ve studené vodě. Zcela vychladlý krém dáme zmrazit. Po 30 minutách zmrzlinu promícháme a necháme zatuhnout.
Domácí tvarohová zmrzlina
Suroviny:
250 g tvarohu
120 g zakysané smetany
5 polévkových lžic moučkového cukru
100 g hořké čokolády + 4 -5 rozdrcených kakaových bobů na ozdobení
2 lžičky vanilkové pasty nebo 2 vanilkové lusky (podélně rozkrojte a vyškrábněte špičkou nože vnitřek lusku, který použijete)
Postup:
Vyšleháme tvaroh, zakysanou smetanu, moučkový cukr a vanilkovou pastu nebo vnitřek vanilkového lusku (Pokud máte rádi opravdu hodně intenzivní vanilkovou zmrzlinu, dejte obojí – pastu i lusk). Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a vyšleháme spolu s tvarohovou směsí. Vše rozdělíme do misek, posypeme drcenými kakaovými boby a misky vložíme do mrazáku
Nejrychlejší měkká zmrzlina
Tahle zmrzlina je hotová raz dva, nemusí se v mrazáku míchat a přesto zůstane sametově hebká.
Připravíte ji snadno a rychle.
Suroviny:
600 g slazeného kondenzovaného mléka
600 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty z pravé vanilky
Příprava:
Kondenzované mléko, smetanu ke šlehání a vanilku šlehejte až směs zpevní – měla by vypadat jako pěkně tuhá šlehačka. Směs dejte do nádoby na mražení nebo do chlebíčkové formy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte zamrazit. Pak je už jen na vás, s čím si ji dáte.