Na 1 litr zmrzliny si připravte:
250 ml plnotučného mléka
150 g cukru krupice
½ liltru smetany ke šlehání
5 žloutků
1 lžičku vanilkové pasty
špetku soli
Mléko, sůl a cukr zahřejte v menším hrnci. Z vanilkového lusku vydlabejte zrníčka a přidejte je do směsi. Vhoďte celý lusk, přikryjte pokličkou, stáhněte z plotny a nechte teplou směs nasávat asi hodinu chuť a vůni vanilky. Větší mísu naplňte vodou a ledem a vložte do ní menší mísu. Do té nalejte smetanu.
V jiné míse vyšlehejte žloutky. Ohřejte znovu mléko a pomalu ho všlehejte ke žloutkům. Pak směs přelejte zpět do hrnce a zahřívejte, dokud nezhoustne a nezačne se chytat na vařečku. Vmíchejte žloutkovou směs do smetany, přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud nezchladne. Následně stačí vše přelít do zmrzlinovače a umíchat.