Vanilkový krém
- 2 vejce
- 200 g másla
- 200 g cukr krupice
- 2 lžičky vanilkové pasty nebo mleté vanilky bourbon
Vejce, cukr a vanilku šlehejte na vodní lázni do zhoustnutí. Vydržte, bude to nějakou tu chvíli trvat. Udržujte vodní lázeň středně rozehřátou, ať vám nevzniknou sladká míchaná vajíčka ;-) Jakmile směs zhoustne, nechte ji vychladit na pokojovou teplotu. Pak přidejte máslo a vyšlehejte krém.
Karamelový krém
- 3 lžíce slaného karamelu
- 3 lžíce másla
Dejte do mísy, vyšlehejte a je hotovo ;-)
Mandlový krém s vanilkou
- 35 g mandlového másla (najdete v DM nebo v Marks&Spencer)
- 5 g vanilkového extraktu v prášku BIO
- 35 g másla
- špetku vanilkové soli
- 3 lžíce smetany ke šlehání
Máslo a mandlový krém rozehřejte v rendlíku. Smetanu smíchejte s vanilkovým extraktem a solí, až se všechno pěkně rozmíchá. Takto ochucenou šlehačku přilijte do rendlíku s máslovou směsí a míchejte do zhoustnutí. Dejte vychladit (počítejte s tím, že směs bude po vychladnutí tužší).
Oříškový krém
- Půl hrnku mletých ořechů (lískové, vlašské, směs...)
- 5 g vanilkového extraktu nebo vanilkového BIO extraktu v prášku
- 70 g másla
- 30 g kokosového oleje
- špetku vanilkové soli
- 1 lžíce smetany ke šlehání
Máslo nechte povolit na pokojovou teplotu a pak smíchejte s kokosovým olejem. Přidejte smetanu, vanilkový extrakt a vanilkovou sůl. Vyšlehejte, přidejte ořechy a znovu prošlehejte. Nechte přes noc odpočinout v lednici.
Kávový krém
- 2 vejce
- 200 g másla
- 200 g cukr krupice
- 2 lžičky mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
- 1 lžíce silné vanilkové kávy
- 1 lžíce slaného karamelu
Připravte si lžíci silné kávy: 1 čajovou lžičku rozpustné vanilkové kávy přelijte dvěma lžícemi vřelé vody. Nechte vychladnout. Vejce, cukr a vanilku šlehejte na vodní lázni do zhoustnutí. Vydržte, bude to nějakou tu chvíli trvat, klidně i čtvrt hodiny. Udržujte vodní lázeň středně rozehřátou, ať vám nevzniknou sladká míchaná vajíčka ;-) Jakmile směs zhoustne, nechte ji vychladit na pokojovou teplotu. Pak přidejte máslo a kávu a vyšlehejte krém.
Pařížský čokoládový krém
- 220 g cukru krupice
- 6 vajec
- 1 lžíce vanilkového extraktu nebo pasty
- 340 g másla
- 150 g Hery
- 50 g equadorského kakaa třídy 20/22
- 40 g kakaové hmoty
- 10 g kakaového másla
Kakaové máslo spolu s kakaovou hmotou rozpusťte v rendlíku a smíchejte s máslem a Herou. Vejce s cukrem a vanilkou šlehejte na vodní lázni do zhoustnutí (budete to trvat opravdu dlouho, klidně i 15 minut), pak přidejte kakao a opět prošlehejte.
Po vychladnutí přidejte k vaječné směsi kakaovou směs a vyšlehejte krásně hladký krém.
Skořicový krém
- 100 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 1 kapku extraktu ze skořicových listů (opatrně, opravdu jen kapku, je hodně silný!)
Vše dejte do mísy a prošlehejte. Hotovo :-)
Kokosový krém
- 200 g strouhaného kokosu
- 200 g másla
- 200 ml mléka
- 130 g moučkového cukru
- lžíci rumu
- lžíci vanilkového extraktu nebo mleté vanilky
Mléko přiveďte těsně k bodu varu a nasypejte do něj všechen kokos a mletou vanilku. Promíchejte, odstavte z plotny a nechte vychladnout.
Máslo vyndejte z lednice a nechte změknout. Přidejte vanilku, rum a vyšlehejte. Po lžících přidávejte kokosovou směs a vyšlehejte jemný kokosový krém.
Pamatujte: Všechny suroviny musí mít stejnou teplotu!
TIP: Do vyšlehaného másla všechno přidávejte po malých lžičkách nebo po kouscích. Teploty surovin se pěkně vyrovnají a krémy se nesrazí.
Záchrana sraženého krému: Misku se sraženým krémem dejte do větší mísy s horkou vodou a šlehejte. Jakmile krém lehce povolí, vyndejte misku z horké vody a nepřestávejte šlehat. Za chvilinku uvidíte, že se krém krásně zjemní.