Domácí vanilkový extrakt

Připravte si jednoduchý a jakkoli silný vanilkový extrakt. Přinášíme vám jednoduchý postup, díky kterému se extrakt vždy povede!

1160x441_vanilkovy_extrakt

Vyberte si nejlepší lusky

Můžete použít jakékoliv vanilkové lusky, různé odrůdy nebo druhy, ale počítejte s tím, že budou mít různé vlastnosti. Nejlepší je do extraktu Vanilka Bourbon. Má silnou a robustní vůni. Velmi silný a zároveň sametově jemný extrakt vykouzlíte z lusků pravé vanilky bourbon z ostrova Mauricius.

Při přípravě pravého vanilkového extraktu můžete použít i lusky pravé vanilky v kvalitě Grade B. Mají sice nižší obsah vlhkosti, ale extrakt bude i tak velmi dobrý. Lusky vanilky Tahitensis budou v extraktu vonět velmi jemně. Vanilka Tahitensis je květinová a jemná. Stejný bude také extrakt. Vyzkoušejte jakékoli lusky, které máte doma!

Dejte si pozor na lusky pochybné kvality

Cena vanilkových lusků:  Pravé vanilkové lusky patří k druhému nejdražšímu koření světa. Samozřejmě se dají najít levné vanilkové lusky, například na internetových tržištích, případně u různých obchodníků s pochybně nízkými cenami. Tato levná vanilka je ale od neprověřených výrobců, není zaručen obsah pesticidů, plísní, mikroorganismů, nebo zda na planážích nepracují malé děti. 

Ve vanilkovém obchodě nenajdete žádnou vanilku dovezenou z Číny, která je známá přidáváním aditiv do produktů a falšováním certifikací. Naše pravá vanilka je bezpečná - nese četné certifikace, potvrzující vysoké hygienické standardy při jejím pěstování i zpracování. 

1160x441_vanilkovy_extrakt (7)

Jaký alkohol je nejlepší?

Vodka má ideální neutrální chuť, na extrakt se hodí nejlépe. Experimentujte a zkuste přidat bourbon, brandy, rum nebo si zkuste vytvořit vlastní, jedinečné extrakty! Bohatě vám postačí 40% alkohol, běžné vanilkové extrakty obsahují 35% alkohol.

Jak mám lusk vyluhovat?

Nechte vanilkové lusky vyluhovat nejméně jeden měsíc a pro silnější chuť klidně i pár měsíců. Silnější vůni získáte, když lusky před vložením do alkoholu nastříháte běžnými nůžkami na drobné kousky. Vanilkový extrakt je něco jako víno, zraje s časem!

Kolik lusků bude potřeba?

5-10 lusků na 200-250ml alkoholu. Určitě nedávejte méně. 

1160x441_vanilkovy_extrakt (9)

Jednoduchý a rychlý návod na domácí vanilkový extrakt

Budete potřebovat:

Postup:

1. Vanilkové lusky nastříhejte asi na centimetrové kousky.

2. Takto připravené vanilkové lusky dejte do čisté láhve a zalijte alkoholem. Ujistěte se, že jsou zcela ponořené. Láhev pevně uzavřete a uložte na suché, temné místo – ideálně třeba do komory. Uchovejte při pokojové teplotě, nedávejte do lednice! Ideální teplota pro extrakci lusků je do 22 stupňů.

3. Vanilkové lusky nechte vyluhovat po dobu nejméně jednoho měsíce. 1x za dva dny láhev protřepejte. Po měsíci přivoňte, ochutnejte, a pokud chcete mít silnější chuť nebo vůni, přidejte ještě jeden nasekaný lusk a nechte odležet další 2 týdny.

4. Extrakt můžete použít rovnou nebo jej přefiltrovat přes jemné plátno nebo kávový filtr.

Potřebujete vanilkový extrakt ihned? Vyberte si z naší nabídky pravých vanilkových esencí. Najdete zde pravé vanilkové extrakty a také vanilkové pasty, což jsou extrakty s vanilkovými semínky - ideální do krémů a zmrzlin.

1160x441_vanilkovy_extrakt (6)