Znáte čokolády bean to bar? Jsou famózní, protože se vyrábějí přímo z kakaových bobů. Bean to bar vlastně znamená z bobu do tabulky.
Představte si kakaový bob a jak z něj uděláte tabulku čokolády? Že je to nemožné? Složité? Dokáží to jen mistři čokolatiéři? Ale vůbec ne, jde to i doma a je to jednoduché. Pojďte s námi na to!
Budete potřebovat:
- 350g nepražených kakaových bobů
- 50g třtinového cukru
- 2 čajové lžičky vanilkové pasty
- Různé druhy příchutě: Mandle, kokos, chilli, sekané vanilkové lusky, vanilkovou sůl, skořici....
Jak na to:
- Rozehřejte troubu na 140 stupňů, ideálně horkovzduch. Kakaové boby rozložte na plech a dejte do rozehřáté trouby. Pražte asi 10 minut. Boby jsou připravené na loupání, když jde slupka prsty hezky rozlousknout. Můžete to vyzkoušet na jednom bobu a když to nepůjde, tak nechte boby v troubě ještě chvilinku.
- Horké boby oloupejte. Horké boby jde loupat nejlépe, chladné jdou hůř, proto pracujte co nejrychleji.
- Připravte si mlýnek na maso a horké boby v něm umelte. TIP: Do mlýnku dávejte teplé boby po dvou nebo třech kusech, jinak se vám mlýnek zasekne, jde to opravdu velmi ztuha. Pokud chcete hodně hrubou strukturu čokolády, můžete tento krok vynechat.
- Pomletou směs bobů (nebo loupané boby, když jste vynechali předchozí krok) dejte na rozehřátou pánev a opražte. Správně opražená směs bobů je lesklá, silně voní a POZOR je opravdu horká.
- Horkou směs pomletých pražených bobů dejte do hodně silného mixeru, přidejte třtinový cukr, vanilkový extrakt a rozmixujte. Trvá to asi 5 minut, než se z hrubé směsi pražených bobů stane tekutá čokoláda.
- Přidejte příchutě, které jste si vybrali a horkou čokoládu nalijte do silikonových formiček nebo dělejte kolečka na pečící papír. Můžete posypat ořechy nebo sušeným ovocem. Nechte ztuhnout a ochutnejte. Je fantastická, že?
TIP: Pravá chuť a vůně čokolády vznikne jen tehdy, pokud k čokoládě přidáte pravou vanilku. Je to opravdu jednoduchý trik a schválně si to zkuste: Do jedné dávky dejte vanilkový extrakt a do druhé nedávejte. Až porovnáte rozdíl, dejte nám vědět, která vám chutnala víc :-)