Sýrové preclíky s vanilkovou solí a sezamem

Slané preclíky jsou skvělým tipem na mlsání k vínku nebo jen tak na dlouhé zimní večery. Výborně se hodí i jako slaná dobrota o svátcích. Pojďme spolu na recept!

precliky_s_vanilkou_1200x628

Budete potřebovat

  • 170g hladké špaldové mouky
  • 90g másla
  • 90g sýra (eidam)
  • 90ml smetany ke šlehání (33%)
  • vanilkovou sůl
  • 1 čl. kypřicího prášku do pečiva
  • sezam nebo kmín podle chuti
  • 1 vejce na potření preclíků

Jak na to

  1. Hladkou mouku, vanilkovou sůl a kypřicí prášek do pečiva smícháme, přidáme máslo, nastrouhaný sýr a smetanu (pokojové teploty).
  2. Vypracujeme těsto, které odložíme na teplé místo na nejméně 30minut.
  3. Připravené těsto si rozdělíme na 4 části, které postupně vyválíme na přibližně 5mm. Preclíky vykrajujeme a ukládáme na plech s pečícím papírem.
  4. Na závěr si preclíky potřeme vajíčkem, posypeme vanilkovou solí a sezamem, případně použijeme jiná semínka podle chuti.