Slané preclíky jsou skvělým tipem na mlsání k vínku nebo jen tak na dlouhé zimní večery. Výborně se hodí i jako slaná dobrota o svátcích. Pojďme spolu na recept!
Budete potřebovat
- 170g hladké špaldové mouky
- 90g másla
- 90g sýra (eidam)
- 90ml smetany ke šlehání (33%)
- vanilkovou sůl
- 1 čl. kypřicího prášku do pečiva
- sezam nebo kmín podle chuti
- 1 vejce na potření preclíků
Jak na to
- Hladkou mouku, vanilkovou sůl a kypřicí prášek do pečiva smícháme, přidáme máslo, nastrouhaný sýr a smetanu (pokojové teploty).
- Vypracujeme těsto, které odložíme na teplé místo na nejméně 30minut.
- Připravené těsto si rozdělíme na 4 části, které postupně vyválíme na přibližně 5mm. Preclíky vykrajujeme a ukládáme na plech s pečícím papírem.
- Na závěr si preclíky potřeme vajíčkem, posypeme vanilkovou solí a sezamem, případně použijeme jiná semínka podle chuti.