Budete potřebovat:
- 800g polohrubé mouky
- 400ml mléka
- 50g rozpuštěného másla nebo Hery
- 180ml smetany na šlehání (33%)
- 1 kostka droždí
- 1 špetka vanilkové soli
- Půl lžíce cukru
- 3 žloutky
- 2 lžičky vanilkové pasty
- Lžíce rumu
- Lžíce extraktu vanilka-kakao
Náplň:
- Čokoládovou náplň hravě vykouzlíte z čokokaramelu a zdravější verzi z Lucky Alvin Cukrfree
- Vyzkoušejte naplnit nebo polít koblížky slaným karamelem
- Top klasika: Oblíbená marmeláda
Jak na to:
- Mouku nasypejte do mísy a udělejte uprostřed důlek. Do důlku vlijte polovinu teplého mléka. Přidejte rozdrobené droždí, cukr a nechte na teplém místě vzejít kvásek (10-15minut)
- Do mísy s kváskem přidejte zbývající ingredience a vypracujte těsto. Použijte hnětacího robota, těsto je velmi řídké a robot si s ním poradí lépe než vařečka. Čím víc těsto propracujete, tím lepší bude jeho konzistence.
- Těsto dejte na teplé místo kynout na 30 minut. Potom znovu těsto prohněťte v robotu a dejte kynout na dalších 40 minut.
- Nelekejte se, těsto bude dost řídké, ale hnětením a kynutím změní konzistenci.
- Po vykynutí naposledy těsto promíchejte a dejte na vál posypaný moukou. Takto vyklopené těsto posypte moukou i z vrchní strany, těsto otočte a znovu poprašte moukou. Rozkrojte na 2 poloviny.
- Teď můžete z velmi měkkého těsta opatrně vyválet placku vysokou 0,5-1cm.
- Vykrajujte kolečka - dobře to jde sklenicí namočenou v mouce a plňte oblíbenou náplní. Vykrojit můžete také donutky, které po usmažení obalíte třeba v čokoládě.
- Do vysoké pánve (klidně wok) nebo do rendlíku nalijte olej do výšky alespoň 4 cm. Koblížky se nesmějí při smažení dotýkat dna.
- Smažte koblížky do zlatova a po vyjmutí je nechte okapat na ubrousku.