Budete potřebovat:
- 2700g mirabelek
- 1kg cukru
- Gelfix 2:1
- hrst máty, meduňky nebo jiné oblíbené bylinky
- šťávu z jednoho citronu
- 1 lžíci mleté vanilky bourbon, 2 lžičky vanilkového extraktu v prášku nebo 1 lžíci vanilkového extraktu Mauricius
- Mirabelky důkladně umyjte a dejte do hrnce. Přidejte bylinky, citronovou šťávu a pomalu přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni a průběžně míchejte.
- Po 30-45 minutách varu uvidíte, že pecky už nejsou obalené dužinou. To je znamení, že můžete dokončit marmeládu.
- Směs propasírujte přes hrubé síto, vraťte do hrnce a znovu přiveďte k varu.
- Gelfix připravte podle návodu na obalu a přidejte k rozvaru. Minutu provařte, přidejte cukr a vanilku. Směs vařte ještě dalších 5 minut.
- Horkou marmeládu nalijte do zavařovacích sklenic, zavíčkujte a otočte na čtvrt hodiny dnem vzhůru. Vydrží vám i na zimu ;-)
TIP: Použijte různobarevné mirabelky, každá barva trošku jinak chutná. Tmavě černé připomínají meruňky, žluté jsou zase kyselejší, oranžovo-červené jsou jako nektarinky. Když smícháte různé druhy dohromady, marmeláda bude opravdu originální!