Budete potřebovat:
3 čajové lžičky sušených kvasnic
1 čajová lžička krystalového cukru
½ šálku plnotučného mléka, vlažného
⅓ šálku vody, vlažné
2 velké vejce pokojové teploty
2 lžíce medu
2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty
½ lžičky soli
3 lžíce vanilkového cukru (nebo obyčejného třtinového)
1 šálek másla, změklé při pokojové teplotě
4 šálky polohrubé mouky
1 ½ šálky belgického perlového cukru (seženete třeba v Ikea, v Marks&Spencer nebo ho tam prostě nedávejte ;-) )
Vanilková šlehačka:
3 šálky smetany ke šlehání
¾ šálku cukru (nemusí být)
Zbývající přísady na ozdobu:
Jahody
maliny
Karamel
hoblinky ze 100%čokolády
máta…
A další, které milujete! :-)
Postup:
Do mísy od kuchyňského robota dejte droždí, krystalový cukr, plnotučné mléko a vodu. Směs nechte pomalu promíchat hnětacími háky, pak přikryjte utěrkou a nechte droždí aktivovat po dobu 5 minut na teplém místě.
Přidejte vejce, med, vanilku, sůl a opět nechte promíchat hnětacími háky.
Přidejte hnědý cukr a máslo, opět zapněte a nechte promíchat hnětačem.
Nakonec přidáme mouku a uhněteme těsto, které je sametově hladké.
Vložte těsto do mísy lehce vymazané tukem a přes mísu natáhněte potravinářskou fólii. Nechte kynout po dobu asi 3 hodiny - těsto nakyne na více než dvojnásobek své velikosti. Těsto promíchejte vařečkou a prohněťte stejně jako třeba těsto na buchty. Vložte těsto zpět do mísy, přetáhněte pevně potravinářskou fólií a uložte do lednice přes noc.
Pokud jste sehnali perlový cukr, zatím ho do těsta NEDÁVEJTE! Až druhý den dopoledne…
… druhý den ráno ohřejte vaflovač.
Připravte vanilkovou šlehačku a přísady na ozdobu: Vyšlehejte šlehačku a postupně do ní přidávejte cukr. Nakonec vmíchejte vanilkovou pastu. Pokud nechcete šlehačku sladkou, jednoduše vynechejte cukr.
Příprava waflí:
Vyjměte těsto z ledničky, které bude velmi pevné. Dejte těsto na vál a zapracujte do něj perlový cukr.
Rozdělte těsto na 8-10 stejných kousků a udělejte z každého kousku malý bochánek.
Bochánek vložíme na vymazaný vaflovač a pečeme dozlatova.
Na ještě teplé (ne horké) wafle dejte šlehačku, ozdobte ovocem, čokoládou, mátou….