Budete potřebovat:
- 1 kg meruněk
- 300 g krupicového cukru
- lžička kyseliny citronové
- želírující přípravek
- 1lžíce některé z vanilkových esencí: Vanilkovou pastu (se semínky) nebo vanilkový extrakt (bez semínek)
Jak na to:
- Meruňky povařte do měkka. Přidejte želírovací přípravek a znovu chvíli povařte. Přidejte cukr a... zase vaříme! :-) Asi tak 5 minut. Na závěr vmícháme vanilkovou pastu nebo vanilkový extrakt.
- Udělejte si marmeládový test: Půl čajové lžičky marmelády vyklopte na talíř. Po chvilce by měla začít tuhnout. Tuhne? Pak můžete nalévat do sklenic :-) Na závěr pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí zkontrolujte, zda se víčka vtáhla dovnitř.
TIP: K meruňkám moc dobře ladí cejlonská skořice, máta nebo meduňka. Bylinky i skořici vařte s meruňkami vždycky od začátku. Bylinky vytáhněte před tím, než přidáte cukr. Nebo je můžete v marmeládě nechat a rozmixovat, je to taky moc dobré!
Vyzkoušejte tyto kombinace a dejte nám vědět, která vám nejvíc chutná :-)