Domácí široké nudle, lasagne, tagliatelle nebo fleky nejsou žádná věda. Zkrátka na 100g hladké mouky (ideálně dvojnulky 00) dejte jedno vejce. Přidejte do nich vanilku a užijte si je se strouhaným perníkem nebo panamským kakaem
Budete potřebovat:
- 400g hladké mouky 00
- 4 vejce
- 3 lžičky mleté vanilky
- Voda podle potřeby
Postup:
- Mletou vanilku promíchejte s moukou. Vysypejte směs na vál, doprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vajíčka.
- Mouku s vejci hněťte tak dlouho dlaněmi, až vznikne pevné těsto.
- Kdyby vám těsto praskalo, přidejte po lžičkách vodu. Záleží totiž, jak moc mouka saje, jak jsou vejce vodnatá, roli hraje i vlhkost v kuchyni a tak dále.
- Zpracované těsto zabalte do potravinové folie a dejte na půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
- Po půl hodině vyválejte válečkem těsto na co nejtenčí plát (nebo použijte strojek na těstoviny). Plát poprašte moukou, několikrát přeložte přes sebe - vznikne vám kostka (aby se vám lépe krájelo). Krájejte na tak široké nudle, jaké si je přejete mít.
- Nakrájené těstoviny ihned uvařte. Podávejte polité máslem a posypané cukrem.
TIP: Bezvaječné těstoviny vykouzlíte jednoduše: Místo každého vejce dejte 60g vody. Těstoviny můžete skladovat v lednici, dají se i zmrazit.