Skořicový sirup - speciál

Domácí skořicový sirup si zamilujete. Je silný, voňavý a výborně chutná v punči, svařáčku, čaji nebo s horkým jablečným moštem. Udělejte si na zkoušku jednu láhev a uvidíte, že budete tento sirup dělat pravidelně.

Budete potřebovat:

  • 800g cukru krupice
  • 2 litry vody
  • 7 smotků skořice
  • kousek zázvoru
  • 4 pomeranče
  • 2 badyány
  • 5 hřebíčků

loupani pomerance

Postup

  1. Kůru z pomerančů oloupejte pomocí škrabky na brambory tak, aby vám zůstala jen tenká oranžová slupka bez bílé části. Bílou část slupky oloupejte i z pomerančů a vyhoďte, sirup by mohl být díky ní hořký.
  2. Všechny suroviny kromě cukru dejte do hrnce a přiveďte k varu a hodinu vařte.
  3. Hrnec zakryjte pokličkou a nechte 48 hodin odstát.
  4. Znovu vše přiveďte k varu a ještě horkou směs přeceďte přes jemné sítko. Získáte základ pro sirup.
  5. K základu na sirup přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 10 minut a sbírejte z povrchu pěnu.
  6. Horký sirup nalijte do čistých lahví, pevně uzavřete a nechte 3 týdny na temném, chladném místě uležet. 

TIP: Do každé lahve se sirupem přidejte před uzavřením smotek skořice. Sirup bude daleko silnější.

Sirup recept