Domácí skořicový sirup si zamilujete. Je silný, voňavý a výborně chutná v punči, svařáčku, čaji nebo s horkým jablečným moštem. Udělejte si na zkoušku jednu láhev a uvidíte, že budete tento sirup dělat pravidelně.
Budete potřebovat:
- 800g cukru krupice
- 2 litry vody
- 7 smotků skořice
- kousek zázvoru
- 4 pomeranče
- 2 badyány
- 5 hřebíčků
Postup
- Kůru z pomerančů oloupejte pomocí škrabky na brambory tak, aby vám zůstala jen tenká oranžová slupka bez bílé části. Bílou část slupky oloupejte i z pomerančů a vyhoďte, sirup by mohl být díky ní hořký.
- Všechny suroviny kromě cukru dejte do hrnce a přiveďte k varu a hodinu vařte.
- Hrnec zakryjte pokličkou a nechte 48 hodin odstát.
- Znovu vše přiveďte k varu a ještě horkou směs přeceďte přes jemné sítko. Získáte základ pro sirup.
- K základu na sirup přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 10 minut a sbírejte z povrchu pěnu.
- Horký sirup nalijte do čistých lahví, pevně uzavřete a nechte 3 týdny na temném, chladném místě uležet.
TIP: Do každé lahve se sirupem přidejte před uzavřením smotek skořice. Sirup bude daleko silnější.