Růžový levandulový sirup je prastará receptura našich babiček, kterým tato květina rostla na zápraží. Připravte si sami doma nádherně růžový a voňavý levandulový sirup. Opojnou vůni levandule a hřejivé vanilky si dopřejete i v zimě.
Budete potřebovat:
- tři hrsti levandulových květů (200-300g)
- 1,5 kg cukru
- 1 lžičku kyseliny citronové
- 2 litry vroucí vody
- 1 citron nakrájený na plátky
- šťávu ze tří citronů
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Do pětilitrové sklenice od okurek nasypejte cukr. Přidejte citronovou šťávu, plátky citronů a levandulové květy. Vodu přiveďte k varu a ještě vařící ji nalijte do sklenice. Vše pořádně promíchejte.
- Sklenici přikryjte plátnem a nechte ji stát dva dny v pokojové teplotě. Každý den ráno i večer vše důkladně promíchejte.
- Třetí den sirup přeceďte a nalijte do hrnce.
- Sirup přiveďte k varu a přidejte lžičku vanilkového extraktu a lžičku kyseliny citronové.
- Horký sirup nalijte do zavařovacích lahví, pevně uzavřete a na 15 minut otočte dnem vzhůru. I v zimě si dopřejete kousek léta :-)