Začněme pěkně netradičně. Pokud si vybavíte vanilku, tak po většinou ve spojení s Vánocemi a sladkými jídly, ale pokud jste již někdy navštívili exotické země, kde vanilku pěstují, zajisté jste již zaznamenaly, že vanilka se dá připravit i na slano. A nebojte se, kombinace slaného jídla a vanilky vanilce neubírá na své dokonalosti.
Začněme lehkým, zdravým, letním salátem z cukety a mrkve. Na 2 porce zeleninového salátu s vanilkovou zálivkou si připravte:
- 2 mrkve
- 2 mladé cukety (ideálně 1 žlutou a 1 zelenou)
- Opražená dýňová semínka
- 4 lžíce olivového oleje
- Šťávu z 1 citronu
- Vanilková sůl Fleur de sel
- Pepř
Postup je jednoduchý. Potřebujete jen výkonnou škrabku na zeleninu ;-) Mrkev oloupejte a společně s neoloupanou cuketou omyjte. Cukety opravdu používejte jen mladé a malé (do 20 cm), protože takové se na křehký salát hodí nejvíce. Cukety se pak nemusí loupat ani dlabat a jsou pěkně šťavnaté na rozdíl od svých přerostlých sestřenic.
Mrkev i cuketu škrabkou naplátkujte, lehce osolte a nechte odstát. Mezitím si připravte zálivku z oleje, citrónové šťávy, vanilkové soli, pepře. Rovněž si na sucho na pánvi opražte hrst dýňových semínek. To, že jsou dýňová semínka opražená akorát poznáte podle toho, že budou nafouklá a budou praskat. Pozor, hlavně je nepřipalte a se semínky v průběhu opékání míchejte!
Z nasolené zeleniny slijte vodu a zeleninu důkladně promíchejte. Ideálně rukama. Poté cuketu s mrkví zalijte zálivkou, opět promíchejte a naservírujte na talíře. Na závěr salát posypte opraženými dýňovými semínky.