"Nejlepší bezmasé jídlo mého dětství!" Vzpomíná foodbloggerka Maria a dodává: "Existuje mnoho osvědčených receptů, u nás se osvědčil z rostlinného mléka a domácích vajíček. Důležitou ingrediencí, kterou nelze vynechat je mletá vanilka."
Budete potřebovat:
- 170g rýže
- 500 ml mandlového mléka
- 2 domácí vajíčka
- 20g másla
- 3 PL kokosového cukru
- 1 čl. mleté vanilky
- špetka vanilkové soli
Něco navíc:
- vanilkový sirup na závěr, použijeme na polití
- ovoce
- moučkový vanilkový cukr
Jak na to:
- Do hrnce si dáme umytou rýži, přidáme vanilkovou sůl, 300ml mléka a vaříme. Je důležité míchat pravidelně, rýže se může připálit. Postupně přiléváme i zbylých 200ml mléka, během vaření se mléko odpaří a zůstane rýže, kterou doporučuji odstavit těsně před dovařením.
- Odstavíme, rýže se chladí. Oddělíme si žloutky od bílků, z bílků a cukru připavíme tuhý sníh. Žloutky opatrně vmícháme do rýže, přidáme vanilku a sníh. Opatrně celou směs ještě jednou promícháme.
- Celou směs vylijeme do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Pečeme 20-25 minut při 180 stupních.
- Po upečení jsem celý nákup přelila vanilkovým sirupem. Je to velká dobrota!
Vyčarujte svým polovičkám a ratolestem úsměv na tváří... Vanilka je určitě dostane!