Meruňkové knedlíky s vanilkovým máslem a skořicovým perníkem

Co je v létě nejlepší? No přece knedlíky! Vyzkoušejte je s vanilkovým máslem a skořicovým perníkem!

Na knedlíky:

  • 2 hrnky mléka (asi 1/2 l)
  • 2 vejce
  • kostka droždí
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 6 hrnků polohrubé mouky
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500g meruněk (jahod, švestek….)
  • Moučkový cukr na doslazení ovoce (pokud je kyselé)

Na vanilkové máslo:

Na ozdobu:

Merunkove_knedliky_male_testo

Jak na to:

  1. Do mísy prosejte mouku a udělejte do ní větší důlek. Do důlku rozdrobte droždí a přidejte malou lžičku cukru. Zalijte půlkou vlažného mléka a jemně poprašte moukou. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10-15 minut.
  2. Mezitím rozpustěte máslo spolu s vanilkou a rozmíchejte. Strouhaný perník smíchejte se skořicí. Dejte stranou.
  3. Vajíčko rozmíchejte se zbytkem mléka a cukrem a přidejte ke kvásku. Ze všech surovin na knedlíky umíchejte hladké těsto. Mísu dejte do tepla, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu.
  4. Po hodině těsto trošku prohněťte a jemně vyválejte.
  5. Větším hrnkem vykrajujte kolečka, do kterých dejte meruňky, zabalte a v ruce uválejte kuličky. Pokud máte kyselejší kousky ovoce, přidejte vždy ke kousku ovoce lžičku moučkového cukru. Takto připravené kuličky nechejte ještě 5-10 minut odpočívat na vále, aby dokynuly.Knedliky_pred_kynutim
  6. Knedlíky dejte vařit do vroucí vody cca na 12 minut. V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na povrch, vařečkou otočte, aby se rovnoměrně uvařily. Knedlíky jsou uvařené, když se po zapíchnutí párátka nelepí těsto. Vytáhněte je z vody a ihned propíchejte špejlí nebo vidličkou.
  7. Knedlíky na talíři polévejte vanilkovým máslem a posypejte strouhaným perníkem.

Merunkove_knedliky_male