Co je v létě nejlepší? No přece knedlíky! Vyzkoušejte je s vanilkovým máslem a skořicovým perníkem!
Na knedlíky:
- 2 hrnky mléka (asi 1/2 l)
- 2 vejce
- kostka droždí
- 3 lžíce cukru moučka
- 6 hrnků polohrubé mouky
- špetka soli
Na náplň:
- 500g meruněk (jahod, švestek….)
- Moučkový cukr na doslazení ovoce (pokud je kyselé)
Na vanilkové máslo:
- Půl kostky másla
- 1 lžička mleté vanilky
Na ozdobu:
- Strouhaný perník
- 2 lžičky mleté cejlonské skořice
Jak na to:
- Do mísy prosejte mouku a udělejte do ní větší důlek. Do důlku rozdrobte droždí a přidejte malou lžičku cukru. Zalijte půlkou vlažného mléka a jemně poprašte moukou. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10-15 minut.
- Mezitím rozpustěte máslo spolu s vanilkou a rozmíchejte. Strouhaný perník smíchejte se skořicí. Dejte stranou.
- Vajíčko rozmíchejte se zbytkem mléka a cukrem a přidejte ke kvásku. Ze všech surovin na knedlíky umíchejte hladké těsto. Mísu dejte do tepla, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu.
- Po hodině těsto trošku prohněťte a jemně vyválejte.
- Větším hrnkem vykrajujte kolečka, do kterých dejte meruňky, zabalte a v ruce uválejte kuličky. Pokud máte kyselejší kousky ovoce, přidejte vždy ke kousku ovoce lžičku moučkového cukru. Takto připravené kuličky nechejte ještě 5-10 minut odpočívat na vále, aby dokynuly.
- Knedlíky dejte vařit do vroucí vody cca na 12 minut. V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na povrch, vařečkou otočte, aby se rovnoměrně uvařily. Knedlíky jsou uvařené, když se po zapíchnutí párátka nelepí těsto. Vytáhněte je z vody a ihned propíchejte špejlí nebo vidličkou.
- Knedlíky na talíři polévejte vanilkovým máslem a posypejte strouhaným perníkem.