"Mák je moje láska." Říká Maria. Kdo souhlasí? "Já jsem makoholik. Velmi ráda ho používám v kuchyni – ať už do koláčů, sladkých obědů či snídaňových kaší. Handmade pirohy - taštičky jsou v naší rodině vzácné, jedná se o pracný sladký oběd, který vám zabere hodinku, dvě, možná i tři. Mám pro vás recept, který vám zabere minimum času a chuť je báječná. Do těsta jsem použila vanilkový cukr, který pirohy provoní a dodá zároveň exotickou chuť."
Suroviny na těsto:
- 250g jemného odtučněného tvarohu
- 160g polohrubé mouky
- 40g mandlové mouky
- 1 PL vanilkového moučkového cukru
- 1 vejce
Další ingredience
- švestková povidla
- máslo
- mák podle chuti
- višně
Jak na to:
- Za pomoci kuchyňského robota si z uvedených surovin vypracujeme těsto. Je mírně lepivé, proto si připravte hladkou špaldovou mouku na podsypávání.
- Těsto si po menších částech vyválíme, vykrojíme pomocí sklenice kruh, naplníme švestkovou marmeládou, překlopíme napůl a zalepíme. Dejte si záležet, ať nám povidla nevytečou.
- Připravené pirohy vložíme do hrnce s vroucí, osolenou vodou a vaříme přibližně 10 minut.
- Uvařené pirohy přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme mákem. Višnový rozvar a višně Maria použila k dochucení celé této makové dobroty.
TIP: Nezapomeňte na závěr posypat vanilkovým moučkovým cukrem.
Dobrou chuť přejeme. Těšíme se na vaše reakce!