Příprava rizota je nenáročná, doporučuji použít rýži na rizito (arborio), zkoušela jsem ho připravit i z jiné a nebylo to ono. Tento recept foodboggerka Maria doplnila o vanilkovou sůl. Zahoďme dávné mýty o vanilce jen do sladkých receptů, toto je rozhodně věc, kterou musíte vyzkoušet! Lehký nádech exotiky v kombinaci s mascarpone :-)
Ingredience na 2 porce:
- 1 šalotka
- 2-3 stroužky česneku
- 1pl másla
- 100g rýže na rizoto
- 500ml vývaru (já měla hovězí, klidně i zeleninový)
- 200g bílého bio chřestu
- 2PL mascarpone
- 1pl parmezánu
- vanilkovou sůl dle chuti
- špetku mletého pepře
- směs čerstvých bylinek - tymián, kopr
- na dozdobení - parmezán, koriandr, jarní cibulka, pažitka
Jak na to:
- Začneme šalotkou: očištěnou si nakrájíme na drobno, stejně postupujeme při česneku. Na pánev si dáme máslo, necháme rozpustit a jakmile máme hovoto, opečeme na něm šalotku a prolisovaný nebo na drobno nakrájený česnek. Krátce opečeme, přidáme rýži, chvíli mícháme a následně zalijeme předem připraveným vývarem. Podle vývaru si dochutíme rizoto.
- Přidáme vanilkovou sůl, pepř a necháme na místním ohni redukovat. Po 10min přidáme chřest. Cřest si předem omyjeme, konce odřízneme, nakrájíme na menší kousky a přidáme do pánve. Povaříme dalších 15minut a odstavíme.
- Rizoto doplníme o parmazán a mascarpone. Vznikne krásně "šťavnaté" rizoto s lehkou chutí exotiky. Vanilková sůl dodá rizotu ten správný šmrnc. Já jsem si přidala na talíř ještě extra sůl, je velmi chutná, krásně provoní i slané recepty.
Rizoto jsem doplnila kromě vanilkové soli také o kopr, pažitku a jarní cibulku.
Vyzkoušejte, nebudete litovat. Moje rodina dává 10 bodů z 10, říká foodblogerka Maria a přeje vám dobrou chuť!