Chřestové rizoto s parmezánem a vanilkovou solí

Příprava rizota je nenáročná, doporučuji použít rýži na rizito (arborio), zkoušela jsem ho připravit i z jiné a nebylo to ono. Tento recept foodboggerka Maria doplnila o vanilkovou sůl. Zahoďme dávné mýty o vanilce jen do sladkých receptů, toto je rozhodně věc, kterou musíte vyzkoušet! Lehký nádech exotiky v kombinaci s mascarpone :-)

Ingredience na 2 porce:

  • 1 šalotka
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1pl másla
  • 100g rýže na rizoto
  • 500ml vývaru (já měla hovězí, klidně i zeleninový)
  • 200g bílého bio chřestu
  • 2PL mascarpone
  • 1pl parmezánu
  • vanilkovou sůl dle chuti
  • špetku mletého pepře
  • směs čerstvých bylinek - tymián, kopr
  • na dozdobení - parmezán, koriandr, jarní cibulka, pažitka

Jak na to:

  1. Začneme šalotkou: očištěnou si nakrájíme na drobno, stejně postupujeme při česneku. Na pánev si dáme máslo, necháme rozpustit a jakmile máme hovoto, opečeme na něm šalotku a prolisovaný nebo na drobno nakrájený česnek. Krátce opečeme, přidáme rýži, chvíli mícháme a následně zalijeme předem připraveným vývarem. Podle vývaru si dochutíme rizoto.
  2. Přidáme vanilkovou sůl, pepř a necháme na místním ohni redukovat. Po 10min přidáme chřest. Cřest si předem omyjeme, konce odřízneme, nakrájíme na menší kousky a přidáme do pánve. Povaříme dalších 15minut a odstavíme.
  3. Rizoto doplníme o parmazán a mascarpone. Vznikne krásně "šťavnaté" rizoto s lehkou chutí exotiky. Vanilková sůl dodá rizotu ten správný šmrnc. Já jsem si přidala na talíř ještě extra sůl, je velmi chutná, krásně provoní i slané recepty.

Rizoto jsem doplnila kromě vanilkové soli také o kopr, pažitku a jarní cibulku.

Vyzkoušejte, nebudete litovat. Moje rodina dává 10 bodů z 10, říká foodblogerka Maria a přeje vám dobrou chuť!

chrestove_rizoto_vanilkova_sul