Na Dortíky:
1/2 šálku změklého másla, 1 ½ šálku + 2 lžíce hladké mouky, 1/4 lžičky soli, 1 1/4 lžičky kypřícího prášku, 1 šálek cukru, 1 vejce a 2 bílky, 1/2 šálku plnotučného mléka, 1/4 šálku zakysané smetany,
1 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu (nebo vanilkové pasty)
1 lžička mleté vanilky tahini (v tomto receptu bude neodolatelná!)
Na vanilkový krém
1/2 šálku změklého másla, 1 1/4 šálku cukr moučka, 1 lžička vanilkové pasty
Postup:
1. Předehřejte troubu na 170 stupňů. Mléko zahřejte v malém hrnci spolu s mletou vanilkou. Zahřívejte jej těsně pod bodem varu (nevařit!). Pět minut prohřívejte, pak odstavte a nechte vychladnout.
2. Pokračujte přípravou máslové směsi: Vyšlehejte máslo s cukrem až je nadýchané, trvá to asi 3 minuty. Pak přidejte vejce a prošlehávejte ještě asi půl minuty. Pak přidávejte vaječné bílky, jeden po druhém je zašlehejte do těsta (každý cca 30 vteřin).
3. Do jedné misky dejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve druhé ušlehejte vanilkové mléko, vanilkový extrakt a zakysanou smetanu, získáte tak vanilkové mléko.
4. Přidejte moučnou směs a vanilkové mléko do směsi máslové a promíchejte.
5. Rozdělte těsto do košíčků na cupcake (nebo na muffiny) a pečte při teplotě 170 stupňů po dobu 20minut (kontrolujte, aby se vám nepřipálily). Dortíky dejte na mřížku a počkejte, až vychladnou.
Ozdobte je!
Cukr, máslo a vanilkovou pastu ušlehejte do hladka. Vychladlé dortíky ozdobte pomocí zdobičky na dorty. Na závěr můžete ozdobit vanilkovou pastou, získáte tak extra vanilkové cupcakes! :-)
Na závěr je můžete pomocí potravinářských barev a marcipánu velikonočně ozdobit podobně jako my a máte netradiční velikonoční pohoštění!