400g polohrubé mouky
100g hladké mouky
100 g rozpuštěného másla
120 g krystalového cukru
1 kostka droždí (42 g)
250 ml mléka
1/4 lžičky soli
1 vejce a 1 žloutek
hrst nasekaných vlašských ořechů
hrst rozinek přes noc naložených v rumu
2 lžičky mleté vanilky nebo 1 lžička vanilkového extraktu
plátky mandlí na posypání
1 rozšlehané vejce na potření vánočky
Všechny chlazené suroviny vyndejte z lednice hodinu předem.
Droždí rozmíchejte se lžící cukru v míse, až bude tekuté. Přilijte půl deci teplého (ne horkého!) mléka, přikryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvasnice. Přidejte vejce a žloutek a promíchejte. Postupně přidávejte máslo, sůl, mouku, zbytek cukru a nakonec zbylé mléko a vanilku.
Hmotu zpracovávejte vařečkou asi 10 minut, vytvoříte jemné, pružné a krásné těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 3–4 hodiny. Mezitím si dejte nohy nahoru a svařák :-)
Těsto vyklopte z mísy na vál a znovu prohněťte. Do těsta zapracujte ořechy a rozinky, dejte pozor, ať se vám naložené rozinky nerozpadnou, budou velmi měkké.
Upleťte vánočku, tak jak to umíte nejlíp. Máte osvědčený postup na pletení vánočky? Pošlete nám ho :-) Jestli neumíte vánočku z několika pramenů, upleťte cop. Když ani cop nejde, použijte formu na vánočku, bude také dobrá :-)
Troubu předehřejte na 220 °C a dejte vánočku 30 minut kynout na plech. Po 30 minutách ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Vánočku pečeme následovně:
prvních 5–10 minut na 220 °C,
dalších 25 minut na 150 °C
25minut při 100 °C (nebo dokud není zlatá)