Vánočka s pravou vanilkou

vánočka

400g polohrubé mouky

100g hladké mouky

100 g rozpuštěného másla

120 g krystalového cukru

1 kostka droždí (42 g)

250 ml mléka

1/4 lžičky soli

1 vejce a 1 žloutek

hrst nasekaných vlašských ořechů

hrst rozinek přes noc naložených v rumu

2 lžičky mleté vanilky nebo 1 lžička vanilkového extraktu

plátky mandlí na posypání

1 rozšlehané vejce na potření vánočky

Všechny chlazené suroviny vyndejte z lednice hodinu předem.

Droždí rozmíchejte se lžící cukru v míse, až bude tekuté. Přilijte půl deci teplého (ne horkého!) mléka, přikryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvasnice. Přidejte vejce a žloutek a promíchejte. Postupně přidávejte máslo, sůl, mouku, zbytek cukru a nakonec zbylé mléko a vanilku.

Hmotu zpracovávejte vařečkou asi 10 minut, vytvoříte jemné, pružné a krásné těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 3–4 hodiny. Mezitím si dejte nohy nahoru a svařák :-)

Těsto vyklopte z mísy na vál a znovu prohněťte. Do těsta zapracujte ořechy a rozinky, dejte pozor, ať se vám naložené rozinky nerozpadnou, budou velmi měkké.

Upleťte vánočku, tak jak to umíte nejlíp. Máte osvědčený postup na pletení vánočky? Pošlete nám ho :-)  Jestli neumíte vánočku z několika pramenů, upleťte cop. Když ani cop nejde, použijte formu na vánočku, bude také dobrá :-)

Troubu předehřejte na 220 °C a dejte vánočku 30 minut kynout na plech. Po 30 minutách ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Vánočku pečeme následovně:

prvních 5–10 minut na 220 °C,

dalších 25 minut na 150 °C

25minut při 100 °C (nebo dokud není zlatá)