5 jablek
1 citron (malý)
8 lžíc hnědého vanilkového cukru Golden Demerara s vanilkou
1,5 lžičky mleté vanilky nebo 1 vanilkový lusk
150 g mouky
100 g másla
Špetka soli
25 g drcených mandlí
Smíchejte máslo, mouku, sůl a polovinu cukru a vyrobte drobenku. Přidejte půl drcených mandlí a dejte vychladit.
Oloupeme jablka a nakrájíme na kostičky, smícháme s mletou vanilkou (pokud používáte vanilkový lusk, rozpulte jej podélně a hrotem nože vyškrábněte vnitřek).
Přidejte zbývající cukr a pár kapek citronu.
Dejte jablka do zapékací misky nebo na malý plech a pokryjte směsí mouky, másla a cukru.
Pečeme na 180 ˚ C, po dobu 30 minut, nebo dokud povrch nezezlátne.
Podáváme s vanilkovou zmrzlinou.
Tip: Jablka můžete nahradit jinými plody, jako jsou hrušky, švestky, broskve, meruňky...