Vanilkový krambl

crumble

5 jablek
1 citron (malý)
8 lžíc hnědého vanilkového cukru Golden Demerara s vanilkou
1,5 lžičky mleté vanilky nebo 1 vanilkový lusk
150 g mouky
100 g másla
Špetka soli
25 g drcených mandlí

Smíchejte máslo, mouku, sůl a polovinu cukru a vyrobte drobenku. Přidejte půl drcených mandlí a dejte vychladit.

Oloupeme jablka a nakrájíme na kostičky, smícháme s mletou vanilkou (pokud používáte vanilkový lusk, rozpulte jej podélně a hrotem nože vyškrábněte vnitřek).

Přidejte zbývající cukr a pár kapek citronu.

Dejte jablka do zapékací misky nebo na malý plech a pokryjte směsí mouky, másla a cukru.

Pečeme na 180 ˚ C, po dobu 30 minut, nebo dokud povrch nezezlátne.

Podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

Tip: Jablka můžete nahradit jinými plody,  jako jsou hrušky, švestky, broskve, meruňky...