Na pečení cheesecaku si vezměte formu s průměrem 20cm. Cheesecake bude jemnější a vláčnější, když ho budete péct ve vodní lázni, ale není to úplně nutné. Vynikající bude tak i tak :-) Recept pro vás s láskou a péčí připravila foodbloggerka Maria
Korpus:
- 150g špaldové, máslové sušenky (koupeno v dm)
- 70g ghee másla (koupeno v dm)
Náplň:
- 250g mascarpone
- 100g jemného tvarohu
- 150g zakysané smetany
- 3 celá vajíčka
- 1 žloutek
- kůra z jednoho bio citronu
- 2PL špaldové hladké mouky
- 60g třtinového moučkového cukru
- 30g pistácie rozmixované na prach
- 2 čl kouzelné vanilkové pasty
Ganache:
- 60ml smetany na šlehání
- 120g belgické bílé čokolády
Postup:
- Nejdříve si připravíme korpus. Sušenky rozmixujeme v mixéru na prach, přidáme rozpuštěné ghee. Směs namačkáme do formy na pečení, vložíme do pečícím papírem vystlané formy, dáme péct na 10 minut při teplotě 160 stupňů.
- Mezitím si připravíme nádivku. Smícháme opatrně mascarpone, kysanou smetanu, tvaroh, cukr a vanilkovou pastu. Přidáme vajíčka, žloutky a citronovou kůru. Nakonec prosátou mouku a rozmixované pistácie.
- Opatrně naneseme náplň na tuhý korpus. Pečeme 60 minut. Doporučuji vložit formu s koláčem do hlubšího plechu plného horké vody - náplň tím zůstane krásně vláčná bez prasklin. Po upečení koláček z trouby nevybíráme, ale necháme ho úplně vychladit.
- Připravíme si ganache. Zahřejeme si šlehačku. POZOR, nesmí se vařit. Do šlehačky vložíme bílou čokoládu, první minutu směs nemícháme, později lžící rozmícháme do hladka.
- Ganache naneseme na vychladlý cheesecake, klidně až na druhý den. Dozdobíme pistáciemi, sušenými malinami a čerstvými ostružinami.
Tip1 - Namísto ghee použijte klasické kvalitní máslo.
Tip2 - Cheesecake peču v troubě v hlubším pekáči s pekáčem plným horké vody.
Tip3 - Šlehačka se při ohřevu nesmí vařit!