Pistáciový cheesecake s vanilkou a ganache z bílé čokolády

Na pečení cheesecaku si vezměte formu s průměrem 20cm. Cheesecake bude jemnější a vláčnější, když ho budete péct ve vodní lázni, ale není to úplně nutné. Vynikající bude tak i tak :-)  Recept pro vás s láskou a péčí připravila foodbloggerka Maria

vanilkovy_cheesecake_1

Korpus:

  • 150g špaldové, máslové sušenky (koupeno v dm)
  • 70g ghee másla (koupeno v dm)

Náplň:

  • 250g mascarpone
  • 100g jemného tvarohu
  • 150g zakysané smetany
  • 3 celá vajíčka
  • 1 žloutek
  • kůra z jednoho bio citronu
  • 2PL špaldové hladké mouky
  • 60g třtinového moučkového cukru
  • 30g pistácie rozmixované na prach
  • 2 čl kouzelné vanilkové pasty

Ganache:

  • 60ml smetany na šlehání
  • 120g belgické bílé čokolády

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme korpus. Sušenky rozmixujeme v mixéru na prach, přidáme rozpuštěné ghee. Směs namačkáme do formy na pečení, vložíme do pečícím papírem vystlané formy, dáme péct na 10 minut při teplotě 160 stupňů.
  2. Mezitím si připravíme nádivku. Smícháme opatrně mascarpone, kysanou smetanu, tvaroh, cukr a vanilkovou pastu. Přidáme vajíčka, žloutky a citronovou kůru. Nakonec prosátou mouku a rozmixované pistácie.
  3. Opatrně naneseme náplň na tuhý korpus. Pečeme 60 minut. Doporučuji vložit formu s koláčem do hlubšího plechu plného horké vody - náplň tím zůstane krásně vláčná bez prasklin. Po upečení koláček z trouby nevybíráme, ale necháme ho úplně vychladit.
  4. Připravíme si ganache. Zahřejeme si šlehačku. POZOR, nesmí se vařit. Do šlehačky vložíme bílou čokoládu, první minutu směs nemícháme, později lžící rozmícháme do hladka.
  5. Ganache naneseme na vychladlý cheesecake, klidně až na druhý den. Dozdobíme pistáciemi, sušenými malinami a čerstvými ostružinami.

Tip1 - Namísto ghee použijte klasické kvalitní máslo.

Tip2 - Cheesecake peču v troubě v hlubším pekáči s pekáčem plným horké vody.

Tip3 - Šlehačka se při ohřevu nesmí vařit!