Budete potřebovat:
Na makronky
- Bílky ze 4 středních vajec (cca 170g)
- 220 g mandlové mouky velmi jemně namleté nebo prosáté
- 300 g moučkového cukru
- 100 g krupicového cukru
- špetku vanilkové soli
Na krém
- 4 vejce
- 450-500g změklého másla
- 12 lžic cukru krupice
- 1 lžíce vanilkové pasty
Jak na makronky
- Prosejte mandlovou mouku: Zbavíte se velkých kousků mandlí a zůstane vám jen jemná mandlová moučka, která je ideální na makronky. Mandlovou mouku promíchejte s moučkovým cukrem.
- Začněte šlehat bílky se špetkou soli. Šlehejte je na nízkou rychlost, protože tak se vám ve sněhu udělají jen malinkaté vzduchové bublinky a sníh bude při sušení i pečení dobře držet. Jakmile se začnou dělat sněhové bublinky, přidávejte po lžících krupicový cukr. Sníh vyšlehejte tak, aby se po vytažení metliček tvořily ve sněhu špičky, které se ihned zase točí dolů.
- Teď přidejte barvu (krásná je zelená, růžová a žlutá). Naposledy na chviličku prošlehejte, aby se směs rovnoměrně obarvila.
- Do vyšlehaných bílků pomalu přidávejte směs mandlí cukru. POZOR nemíchejte, ale převracejte! Nasypte trošku mandlí a cukru do bílků a stěrkou směs od spodu převraťte. Takto zlehka zapracujte všechen cukr a mandle.
- Makronkovou směs dejte do zdobičky a tvarujte na plech kolečka. Na malé makronky 2cm kolečka a na ty velké 4cm v průměru.
- Jakmile budete mít plech plný, tak s ním několikrát silně klepněte o stůl. Zbavíte se větších bublinek v těstu a makronky si pěkně "sednou"
- Teď dejte makronky asi na půl hodiny stranou. Potřebují zaschnout. Jejich povrch se zacelí, lehce zaschne a makronky budou po upečení hladké. Pěkně zaschlé makronky poznáte tak, že na ně lehce prstem sáhnete, těsto se neotiskne a prst zůstane čistý.
- Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 150 stupňů. Zaschlé makronky pečte 10 minut. Kdyby vám začaly praskat, snižte teplotu na 140 stupňů.
- Upečené makronky nechte vychladnout na plechu a pak naplňte krémem.
Jak na krém
Připravte si vodní lázeň: Rendlík postavte na sporák, dejte do něj vodu do výšky asi 3 cm od dna. Na tento rendlík postavte druhý tak, aby se nedotýkal hladiny. Přiveďte vodu k pozvolnému varu.
- Vejce rozklepněte do vrchního rendlíku, přidejte cukr, vanilkovou pastu a šlehejte. Směs po chvíli nabude, ale dejte pozor, ať se nevaří (jinak budete mít sladká míchaná vejce).
- Stejně jako směs nabyla, tak po chvíli zase o kousek spadne. To je znamení, že se blížíte ke konci. Prošlehávejte směs ještě asi 10 minut a pak odstavte ze sporáku.
- Horkou směs schlaďte na ledové lázni nebo počkejte, až vychladne. Dejte pozor, ať se neudělá na povrchu cukrový škraloup.
- Do zchladlé vaječné směsi zašlehávejte po kouscích máslo. Pokud jste použili menší vejce, bude vám stačit 400g nebo 450g másla. Pokud jste měli větší, dejte celých 500g másla.