Budete potřebovat:
3 plátky želatiny
50 g moučkového cukru
500 ml 40% smetany na šlehání
1 lžička vanilkového extraktu z ostrova Mauritius
Několik lžic vanilkového sirupu
jahody na ozdobení
olej na vymazání formiček
Postup:
1. Plátkovou želatinu dejte do misky se studenou vodou a nechejte nabobtnat. Připravte si čtyři malé formičky nebo skleničky, které velmi zlehka vymažte olejem. Smetanu vlijte do rendlíku, přidejte cukr a vanilkový extrakt. Směs přiveďte k varu a pak odstavte z ohně. Za stálého míchání přidejte vymačkanou želatinu.
2. Směs vlijte do připravených formiček a dejte na 4-6 hodin chladit, aby se zpevnily.
3. Těsně před podáváním vyndejte z lednice, vyklopte, ozdobte rozmačkanými jahodami a přelijte vanilkovým sirupem.
TIP: Vanilková panna cotta je s vanilkovým extraktem daleko voňavější, než při použití klasického vanilkového lusku. Chtěli byste ale přece jen vidět v panna cottě typická vanilková zrníčka? Přidejte navíc špetku mleté vanilky ;-)