Dnes Vám foodbloggerka Maria nabízí jednoduchý, voňavý a křupavý recept s nádechem léta. Koláček připravovala spolu se svými dětmi a broskve trhali přímo z velké broskvoně na zahradě. Děti se tak učí, co vše jde vykouzlit z domácího ovoce.
U Marii doma nejraději broskve jedí rovnou ze stromu. Když ale děti a manžel dostanou chuť na sladké, galetka je ta správná volba. Těsto a nádivka nevyžadují pracnou přípravu a spojení ořechů, ořechového másla a vanilky je přímo fantastické! Vždyť vyzkoušejte a posuďte sami :)
Budete potřebovat:
- 100g oříškového mouky
- 100g celozrnné špaldové mouky
- 70g mandlové mouky
- 1 vejce
- 50g kakaového másla
- 100g ghí
- 20g vanilkového moučkového cukru
- 2PL jemného tvarohu
nádivka
- 1 vejce
- 1pl hladké špaldové mouky
- 125g mascarpone
- 300g jemného tvarohu
- 30ml kokosového mléka
- 1čl vanilkové pasty
- 30g kokosového cukru
- 5ks broskví
před pečením
- 1 vajíčko
- lupínky mandlí na posypání těsta
po upečení
- moučkový cukr na posypání
- rybíz, případně jiné kyselé ovoce
Jak na to:
- Všechny suroviny na těsto zpracujeme na kompaktní hmotu, zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do chladničky na 1 hodinu.
- Příprava náplně je stejně jednoduchá. Mascarpone si na nejnižších otáčkách utřeme s tvarohem, vanilkovou pastou a cukrem, postupně přidáme kokosové mléko, vajíčko a prosátou mouku. Stejně jako těsto, odložíme připravenou nádivku do chladničky.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Připravíme si broskve, které umyté nařežeme na tenké plátky. Budeme je skládat na nádivku.
- Těsto vezmeme z chladničky, vyválíme ho na papíře na pečení (snadněji se s ním bude pracovat) na cca 0,5cm do tvaru kruhu.
- Těsto naplníme zachlazení nádivkou, ne však po okraj.
- Nakonec pokládáme plátky broskví.
- Kraje těsta zahneme směrem dovnitř, zlehka přitlačíme.
- TIP: Maria doporučuje okraje potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat lupínky mandlí. Vanilková galetka bude křupavá a voňavá.
- Pečeme 30-35 minut na 180 stupňů.
Dobrou chuť přejeme!
Pokud se Vám recept líbí, pošlete nám fotky Vašich výtvorů, rádi je u receptu zveřejníme :-)