Tento koláček je v naší rodině velmi oblíbený, časově nenáročný a vyplatí se vyzkoušet.
Ti co mají rádi sladší, přidají si cukr, případně jiné sladidlo. Skořice dodává koláčku jedinečnou vůni. Věřím, že si ho hned zamilujete.
Recept pro vás s láskou a péčí připravila foodbloggerka Maria
Budete potřebovat
Na těsto:
- 3 vajíčka
- 1 lžička mleté vanilky
- 80g kokosového cukru
- 230g celozrnné polohrubé mouky
- hrst nastrouhané cukety (posolit a nechat 10min odstát, vodu z ní vyždímat)
- 10ks sušených švestek
- 200ml smetany na šlehání
- 2 čl cejlonské skořice
- 3 PL rozpuštěného másla
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
Náplň:
- 250g hrudkového tvarohu
- 20ks švestek z kompotu bez šťávy
- 2 špetky skořice
Drobenka:
- 50g třtinového moučkového cukru
- 50g špaldové hladké mouky
- 50g másla
- 50g mletých mandlí
Na posypání:
- Vanilkový bílý moučkový cukr
Postup:
- Jako první si připravíme cuketu: Nastrouhejte ji, osolte a nechte odstát 10 minut. Mezitím si vyšleháme vajíčka s kokosovým cukrem a mletou vanilkou. Trvá to asi 5 minut při nejvyšších otáčkách. Přidáme rozpuštěné máslo a šlehačku. Zvlášť si smícháme všechny zbylé suché ingredience. Pak vše zlehka smícháme, bez šlehání. Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Na máslem vymazaný plech si vylijeme těsto, vrtsvou něj tvaroh smíchaný se skořicí, následně poklademe na těsto švestky (bez šťávy).
- Připravíme si drobenku: Všechny suroviny si ručně smícháme a rovnoměrně ji nasypeme na těsto.
- Pečeme 35-40min na 180 stupňů.
- Doporučuji ještě dopéct, případně nechat v troubě dokud nebude posypka krásně křupavá. To může trvat asi 10min, podle toho, jak vám peče trouba.
- Koláč podáváme posypaný vanilkovým cukrem.