Foodbloggerka Maria se velmi tešila na období, kdy jim na zahradě dozraje rybíz: "Moje děti ho mají velmi rády. Rybíz dávám do vaření, na různé omáčky a zejména do pečení. Dnes jsem pro vás připravila skvělý rybízkový koláč s drobenkou."
Budeme potřebovat:
- 150g celozrnné polohrubé mouky
- 30g ovesné mouky
- 20g oříškového mouky
- 2 vajíčka
- 100ml oleje
- špetku vanilkové soli
- 60g kokosového cukru
- 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva - bezfosfátový
- 3PL změklého másla
- 100ml mléka
- 200g rybízu
- 1 kostka hrudkovitého tvarohu
Na drobenku:
- 30g másla
- 30g vanilkového cukru
- 30g lískových oříšků rozmixovaných na prach
- 40g špaldové hladové mouky
Jak na to:
- Vajíčka si utřeme s cukrem a vanilkovou solí do pěny. Do vajíček přilijeme mléko, olej a máslo. Následně si připravíme směs mouk, kam přimícháme i prášek do pečiva a vanilkovou sůl. Celou směs vymícháme do kompaktní směsi.
- Pokud máme hotovo, těsto vylijeme do pekáče s rozměry 24x24cm. Odložíme. Zapneme si troubu na 180 stupňů celsia. Na připravené těsto rozdrtíme hrudku tvarohu s cukrem, následuje vrstva rybízu, které jsme předem smíchali s cukrem.
- Drobenku si připravíme smícháním všech ingrediencí včetně vanilkového cukru. Vše ručně zpracujeme kompaktní těsto, které můžeme nastrouhat na struhadle. Když drobenku nastrouháte, koláč je pak hezčí.
- Pokud máme troubu připravenou, koláč dáme péct na 35-40minút při teplotě 180 stupňů.
- Po upečení posypeme třtinovým práškovým cukrem a podáváme.
Rybíz s vanilkou jsou skvělou dominantou tohoto koláčku, určitě vyzkoušejte!
Dejte nám vědět jak se vám koláč podařil. Přejeme dobrou chuť a těšíme se na vaše ohlasy :-)