Budete potřebovat:
Na pusinku:
230 g cukru krupice
4 bílky
špetka soli
2 lžičky škrobu
1 lžička vinného octa
Na krém:
1 kelímek šlehačky (alespoň 31%)
1 vanička polotučného tvarohu
5 lžic cukru (kdo rád víc, přidá, kdo míň, ubere)
1-3 lžičky vanilkového extraktu (bez zrníček) nebo vanilkové pasty (se zrníčky), jak moc chcete Pavlovu vanilkovou, záleží na vás ;- )
Jdeme na to!
Připravte si pusinku:
Troubu rozpálíme na 170°C . V míse ušleháme bílky se špetkou soli. Ze začátku šleháme velmi mírně, na 1 stupeň elektrického šlehače. Jakmile sníh ztuhne a začnou se dělat „špičky“ přidáváme postupně i cukr.
Když je cukr dobře zapracovaný k bílkům, přidáme škrob, zašleháme a pak přidáme ocet. My zkoušeli s octem balsamico a rozhodně doporučujeme Výsledná hmota musí být opravdu velmi hustá.
Upečte, usušte:
Na plech dáme pečící papír. Bílkovou hmotu naneseme doprostřed plechu a opatrně rozetřeme do kruhu, asi 18cm v průměru.
Vložíme do trouby a ihned stáhneme na 150 stupňů.
Pečeme asi 80minut. Když je pusinka upečená, měl by být lehce růžový, asi jako když se pečou laskonky. Pusinku necháme vychladnout.
Vyšlehejte Vanilkový krém:
Pravá Pavlova se zdobí jen vyšlehanou šlehačkou s ovocem. Zkuste to i s tvarohem! Ušlehejte šlehačku. Tvaroh, cukr a extrakt z pravé vanilky vyšlehejte. Opatrně vmíchejte šlehačku do tvarohu.
Ozdobte:
Ozdobte pusinku krémem, nahoru dejte jakékoli oblíbené ovoce a máte hotovo! Recept zní složitě, ale vůbec se toho nebojte. Je jednoduchý a opravdu výborný. Krásně vypadá, voní po pravé vanilce a rozplývá se na jazyku ;-)
TIP: Můžete si udělat také vícepatrovou Pavlovu, stačí upéct dvě pusinky a udělat ještě jednou tolik krému. Pak vše jednoduše navrstvíte jako dort :-)