Tento dortík nám provoněl celé dětství, určitě si na něj vzpomínáte! Je lehký, voňavý a uvaříte ho za chviličku doma, na chalupě dokonce i na dovolené.
Budete potřebovat:
- 1kg jablek (nejlíp různé druhy)
- 3ks hřebíčku
- 2 ČL citronové šťávy
- 8 PL cukru krupice
- 1 balíček piškotů
- 350ml šlehačky (30%)
- 2 ČL cejlonské skořice
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- Formu na dort s průměrem 22cm
- ovoce na ozdobení: jahody, maliny, granátové jablko, ostružiny....
Jak na to:
- Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky, přidejte cukr, skořici, hřebíčky a citronovou šťávu, zalijte 200 ml vody a přiveďte k varu.
- Jablka vařte tak, aby některá byla měkká a některá tužší. Vznikne tím v koláči zajímavá struktura. Jablečnou směs párkrát pomačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou. Některá jablka budou rozdrcená a některá zůstanou pevná.
- Pudink rozmíchejte ve 400 ml studené vody a vlijte k jablečné směsi, za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí.
- Formu na dort vypláchněte studenou vodou a začněte skládat koláč: Nejdřív dejte vrstvou piškotů, zalijte třetinou jablečné směsi a pokračujte takto dál. Poslední vrstva bude jablečná.
- Koláč dejte do lednice a nechte ho úplně ztuhnout. Ozdobte ušlehanou smetanou a poprašte skořicí.
TIP: Pokud koláč děláte pro malé děti (nebo babičky) tak můžete jablka rozvařit a úplně rozmixovat.