Mrkvový dort se slaným karamelem, vanilkou a cejlonskou skořicí

Nejlepší, nejvláčnější a nejvoňavější dort, který jste kdy jedli! Recept je velmi jednoduchý a vůbec vám nezabere moc času. A ta mrkev? Nebude tam cítit? Nebude! Věřte tomu nebo ne, díky strouhané mrkvi je korpus naprosto dokonalý. 

Mrkovy_kolac

Na dort:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru 
  • 2 lžíce javorového sirupu 
  • 1 hrnek polohrubé mouky 
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3/4 hrnku oleje 
  • 5 středních mrkví najemno nastrouhaných
  • 3/4 hrnku mletých vlašských ořechů

Na krém:

Na pomazání korpusu

  • 4 lžíce kyselejší marmelády (výborná je višňová, mirabelková nebo citronová)

Na ozdobení:

Upečte korpus:

  1. Předehřejte troubu na 155°C. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a pak pomalu zašlehejte i javorový sirup. Přidejte zbývající přísady na těsto a dobře promíchejte nebo prošlehejte.
  2. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 24cm a pečte hodinu. Upečený dort poznáte tak, že zapíchnutou špejli vytáhnete z dortu čistou.
  3. Dort nechte úplně vychladnout ve formě, pak nechte ještě půl hodiny vyklopený na mřížce.
  4. Připravte krém:
  5. Do šlehačky dejte 2 lžičky vanilkové pasty a ušlehejte do tuha. Mascarpone promíchejte se slaným karamelem a javorovým sirupem, přidejte ušlehanou šlehačku a umíchejte hladký krém.

Sestavte dort

1. Korpus podélně rozřízněte a každou část pokapejte javorovým sirupem a potřete marmeládou (do krému se vám pak nedostanou drobečky).

2. Dort promažte krémem na každém plátu i nahoře a ze stran. Slaný karamel velmi pomalu rozehřejte na vodní lázni. Tekutm karamelem opatrně přelijte dort a dejte ztuhnout do lednice.

TIP: Dort je nejlepší, když si přes noc odpočine v lednici. Když nemáte čas, bude stačit i hodina.

Dort_zdobeni_karamelem