Nejlepší, nejvláčnější a nejvoňavější dort, který jste kdy jedli! Recept je velmi jednoduchý a vůbec vám nezabere moc času. A ta mrkev? Nebude tam cítit? Nebude! Věřte tomu nebo ne, díky strouhané mrkvi je korpus naprosto dokonalý.
Na dort:
- 2 vejce
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- 3/4 hrnku oleje
- 5 středních mrkví najemno nastrouhaných
- 3/4 hrnku mletých vlašských ořechů
Na krém:
- 400g mascarpone
- 1 smetana ke šlenání 33%
- 2 lžičky vanilkové pasty
- 2 lžíce slaného karamelu
- 1 lžíce javorového sirupu
Na pomazání korpusu
- 4 lžíce kyselejší marmelády (výborná je višňová, mirabelková nebo citronová)
Na ozdobení:
- 6 lžic slaného karamelu
Upečte korpus:
- Předehřejte troubu na 155°C. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a pak pomalu zašlehejte i javorový sirup. Přidejte zbývající přísady na těsto a dobře promíchejte nebo prošlehejte.
- Těsto nalijte do dortové formy o průměru 24cm a pečte hodinu. Upečený dort poznáte tak, že zapíchnutou špejli vytáhnete z dortu čistou.
- Dort nechte úplně vychladnout ve formě, pak nechte ještě půl hodiny vyklopený na mřížce.
- Připravte krém:
- Do šlehačky dejte 2 lžičky vanilkové pasty a ušlehejte do tuha. Mascarpone promíchejte se slaným karamelem a javorovým sirupem, přidejte ušlehanou šlehačku a umíchejte hladký krém.
Sestavte dort
1. Korpus podélně rozřízněte a každou část pokapejte javorovým sirupem a potřete marmeládou (do krému se vám pak nedostanou drobečky).
2. Dort promažte krémem na každém plátu i nahoře a ze stran. Slaný karamel velmi pomalu rozehřejte na vodní lázni. Tekutm karamelem opatrně přelijte dort a dejte ztuhnout do lednice.
TIP: Dort je nejlepší, když si přes noc odpočine v lednici. Když nemáte čas, bude stačit i hodina.