Máme pro vás zdravější verzi klasického makového závinu. Použijeme jemný tvaroh a špaldovou mouku - díky tomu získáme závin plný bílkovin a vlákniny. Těsto provoníme vanilkovou pastou a cejlonskou skořicí, které mu dodají nezaměnitelnou chuť.
Mlsejte zdravě! Makový závin s vanilkou a cejlonskou skořicí si zamilujete už jen pro tu úžasnou vůni během pečení!
Budete potřebovat:
Těsto:
- 250g jemného tvarohu
- 2 PL másla
- 120g hladké špaldové mouky
- 2 lžičky vanilkové pasty
- sůl
- kypřicí prášek do pečiva
- vejce (k potření) + lupínky mandlí
Náplň:
- mák, horké mléko, švestková povidla
- lžička cejlonské skořice
- lžíce rumu
- podle chuti můžete dosladit vanilkovým cukrem
Jak na to:
Mléko přivedeme k varu a do vařícího vsypeme mletý mák. Za stálého míchání chvilku povaříme. Odstavíme a vmícháme ostatní suroviny. Vychladlou náplní plníme závin.
Ze všech surovin vypracujeme rukama nelepivé těsto, které necháme v lednici dvě hodiny odležet. Pak opatrně rozválíme. Potom naplníme makovou nádivkou, srolujeme, potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Takto připravený makový štrúdl pečeme 40 minut při teplotě 180 stupňů do zlatova.