Tradiční, kynutý koláč s drobenkou je u foodbloggerky Marii velmi oblíbený. "Dělávala nám ho ještě babička, která do koláče dávala švestky rovnou ze stromu. Byla to lahůdka. Já vám nabízím kynuté těsto ve zdravější celozrnné verzi s řádnou dávkou pravé cejlonské skořice. Koláček vám provoní kuchyni a zpříjemní den!" Vzkazuje Maria.
Připravíme si:
- 250g polohrubé celozrnné mouky
- 7g čerstvého droždí
- 150ml mléka
- 1 žloutek
- 65g rozpuštěného másla
- 1,5čl kokosového cukru
- 30g třtinového cukru
- 200g švestek (mražených/čerstvých)
- špetka vanilkové soli
- 2PL cejlonské skořice
Jak na to:
- Vlažné mléko, cukr a droždí necháme v misce vykynout. Mezitím, co nám droždí kyne, připravíme si zbylé suroviny kromě skořice a švestek. Ty půjdou na závěr. Těsto se v kuchyňském robotu mísí přibližně 10minut, mělo by se odlepit od stěn misky. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.
- Plech vymažeme máslem. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Těsto si klidně rukama přendáme na plech, posypeme cukrem, uložíme na něj švestky a zasypeme skořicí.
Drobenka:
- 50g hrubé mouky
- 25g másla
- 25g cukru
- 1čl cejlonské skořice
Švestky zasypané skořicí „zakryjeme“ drobenkou. Určitě ji nevynechejte, dodá koláči křupavost. Švestkový kynutý koláč pečeme přibližně 45-50 minut, jeho vůni ucítíte hned, provoní celý dům! Dobrou chuť přejeme :-)
Mlsejte s námi! Výborně se hodí ke svačině s teplým ovocným čajem.