Upečte si báječný borůvkový, rybízový nebo švestkový koláč! Dá se péct s jakýmkoli ovocem nebo můžete dát i mrazené ovoce, které potřebujete zpracovat. Koláč je fantastický ke kávě a to jak teplý, jak chlazený s kopečkem zakysané smetany.
Budeme potřebovat:
- 2 a půl hrnku polohrubé mouky
- 1 nebo dva hrnky třtinového cukru (anebo normálního krupicového, i krystal se dá ;-) )
- 1 a půl hrnku mléka
- půl hrnku oleje
- 3 vejce
- celý prášek do pečiva
- 1 lžíce mleté vanilky bourbon nebo 2 lžičky extraktu
- půl kilogramu borůvek nebo jiného drobného ovoce
- pečící papír a velký plech
Drobenka 2:1:1
To jsou dva díly mouky, jeden díl másla a jeden díl krupicového cukru a 1 lžička mleté vanilky.
TIP: Dejte do drobenky krupicový cukr light muscovado, který chutná krásně karamelovo-medově.
Jak na to:
- Předehřejeme si horkovzdušnou troubu na 170 stupňů.
- Smícháme všechny přísady na drobenku a směs zpracujeme prsty do jemných malých hrudek. Takto připravenou drobenku dáme do lednice.
- Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme zbývající přísady na těsto a pečlivě promícháme.
- Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a bohatě posypeme borůvkami.
- Posypeme drobenkou a pečeme asi 45 minut. upečený koláček poznáme tak, že se kraje odlepují a drobenka je krásně zlatá.