Koláč s vanilkovou drobenkou a borůvkami

Upečte si báječný borůvkový, rybízový nebo švestkový koláč! Dá se péct s jakýmkoli ovocem nebo můžete dát i mrazené ovoce, které potřebujete zpracovat. Koláč je fantastický ke kávě a to jak teplý, jak chlazený s kopečkem zakysané smetany.

1080x1080_kolac_s_vanilkovou_drobenkou_a_boruvkami

Budeme potřebovat:

  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 1 nebo dva hrnky třtinového cukru (anebo normálního krupicového, i krystal se dá ;-) )
  • 1 a půl hrnku mléka
  • půl hrnku oleje
  • 3 vejce
  • celý prášek do pečiva
  • 1 lžíce mleté vanilky bourbon nebo 2 lžičky extraktu
  • půl kilogramu borůvek nebo jiného drobného ovoce
  • pečící papír a velký plech

Drobenka 2:1:1

To jsou dva díly mouky, jeden díl másla a jeden díl krupicového cukru a 1 lžička mleté vanilky.

TIP: Dejte do drobenky krupicový cukr light muscovado, který chutná krásně karamelovo-medově.

Jak na to:

  1. Předehřejeme si horkovzdušnou troubu na 170 stupňů.
  2. Smícháme všechny přísady na drobenku a směs zpracujeme prsty do jemných malých hrudek. Takto připravenou drobenku dáme do lednice.
  3. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme zbývající přísady na těsto a pečlivě promícháme.
  4. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a bohatě posypeme borůvkami.
  5. Posypeme drobenkou a pečeme asi 45 minut. upečený koláček poznáme tak, že se kraje odlepují a drobenka je krásně zlatá.

1200x628_kolac_s_vanilkovou_drobenkou_a_boruvkami