Jablečný koláč se skořicí a vanilkou

Krásný návrat do dětství, kdy se z babiččiny kuchyně linula vůně skořice a vanilky. Prostě neexistoval víkend bez tohoto jablečníku! Chutě zůstávají stejné jako kdysi, avšak dnes Maria přidává nové suroviny: Pravou cejlonskou skořici a mletou vanilku.

1200x628_jablecny_kolac

Budeme potřebovat:

Na korpus:

  • 400g hladké špaldové mouky
  • 250g másla
  • 3-4 PL moučkového cukru
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • 3 PL bílé řeckého jogurtu
  • 1 čl. mleté ​​vanilky

Na náplň:

Jak na to:

  1. Z uvedených ingrediencí si vypracujeme těsto na korpus. Těsto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 1-2hodiny.
  2. Mezitím očistíme a nastrouháme jablka a zasypeme je skořicí a cukrem. Odložíme stranou.
  3. Polovinu těsta vyválíme a pomocí válečku ho přeneseme do kulaté pečící formy. Korpus propícháme vidličkou a pečeme 20 minut při teplotě 180 stupňů.
  4. Druhou polovinu těsta si vyválíme a vykrájíme z těsta kvítky. Na horký korpus přidáme nastrouhaná a dochucená jablka, na ně dáme kvítky a potřeme vajíčkem. Pečeme dalších 30minut při teplotě 180 stupňů.