Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 5 lžic mletého třtinového cukru s vanilkou (cukr na jemno pomelte v běžném robotu)
- 8 lžic mléka
- 1 kostka Hery
Na Náplň:
- 1/2kg strouhaných jablek
- 1 lžíce mleté cejlonské skořice
- Hrst strouhaného perníku
- 1 vanilkový cukr
- 10 lžic moučkového cukru
- šťáva z jednoho citronu
Jak na to:
- Připravte si náplň: Nastrouhejte jablka, smíchejte s vanilkovým i moučkovým cukrem, skořicí i perníkem a promíchejte s citronovou šťávou.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Všechny suroviny na těsto smíchejte na vále a vypracujte těsto.
- Těsto rozdělte na 2 poloviny, jednu dejte zatím do lednice a ze druhé vyválejte přímo na pečícím papíru tenký plát.
- Pomocí válečku přeneste vyválené těsto do formy na koláč a pokryjte náplní.
- Těsto z lednice vyválejte stejně jako první polovinu a přikryjte s ním celou náplň.
- V horní vrstvu těsta několikrát propíchněte vidličkou, aby vám v troubě nepopraskala.
- Pečte 35-40 minut do zlatova.
- Horký koláč pocukrujte a podávejte horký. Nejlepší je ale druhý den, krásně změkne a vůně se propojí.