Honzova máma věděla, proč je balí do ranečku! Honzovy buchty jsou úžasné nejen hned po upečení, ale i druhý den. Vyzkoušejte náš recept s vanilkovým máslem!
Na těsto budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 60 g cukru s vanilkou
- 250 ml teplého mléka
- 100 g másla (povolené na pokojovou teplotu)
- 1 špetku soli
- kostku (42g) čerstvého droždí
- 3 žloutky
- 1 lžička vanilkové pasty
- povidla nebo jiná oblíbená náplň
Vanilkové máslo na pomazání buchtiček
- 50-100g másla
- 1 lžička mleté vanilky
Jak na to:
- Do mísy si nasypejte hladkou mouku a udělejte v ní vařečkou důlek. Do důlku nalijte půlku mléka, přidejte špetku cukru a rozdrobené droždí. Přikryjte utěrkou a nechte 10minut na teplém místě. Pozor na průvan!
- Do vzniklého kvásku přidejte zbytek mléka, cukr s vanilkou, žloutky, vanilkovou pastu a máslo. Dejte do robota s hnětacími háky a zpracujte na měkké těsto.
- Těsto v míse přikryjte utěrkou a dejte do tepla vykynout. Trvá to asi hodinu a půl. V polovině času těsto prohněťte vařečkou a zase uložte do tepla. Těsto v průběhu kynutí zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si rozpusťte máslo na pomazání buchtiček a smíchejte ho se lžičkou mleté vanilky. Dejte stranou.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si povidla nebo jinou oblíbenou náplň.
- Těsto přendejte na vál, vyválejte a vykrájejte hrnkem kolečka. Do koleček pak dejte povidla nebo vaši náplň. Kraje těsta pak k sobě přitlačte a udělejte z naplněného kolečka pěknou buchtičku. Tu pak poválejte ve vanilkovém másle a dejte slepenou stranou na vymazaný pekáč.
- Všechny buchtičky skládejte vedle sebe do pekáče a pokud vám zbyde vanilkové máslo, můžete je na závěr ještě jednou pomazat z vrchu.
- Dejte péct na 30-40minut. Hotové Honzovy buchty poznáte tak, že jsou nádherně zlaté.