Honzovy buchty s povidly

Honzova máma věděla, proč je balí do ranečku! Honzovy buchty jsou úžasné nejen hned po upečení, ale i druhý den. Vyzkoušejte náš recept s vanilkovým máslem!

Na těsto budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru s vanilkou
  • 250 ml teplého mléka
  • 100 g másla (povolené na pokojovou teplotu)
  • 1 špetku soli
  • kostku (42g) čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • povidla nebo jiná oblíbená náplň

Vanilkové máslo na pomazání buchtiček

 

1200x628_buchty

Jak na to:

  1. Do mísy si nasypejte hladkou mouku a udělejte v ní vařečkou důlek. Do důlku nalijte půlku mléka, přidejte špetku cukru a rozdrobené droždí. Přikryjte utěrkou a nechte 10minut na teplém místě. Pozor na průvan!
  2. Do vzniklého kvásku přidejte zbytek mléka, cukr s vanilkou, žloutky, vanilkovou pastu a máslo. Dejte do robota s hnětacími háky a zpracujte na měkké těsto.
  3. Těsto v míse přikryjte utěrkou a dejte do tepla vykynout. Trvá to asi hodinu a půl. V polovině času těsto prohněťte vařečkou a zase uložte do tepla. Těsto v průběhu kynutí zdvojnásobí svůj objem.
  4. Mezitím si rozpusťte máslo na pomazání buchtiček a smíchejte ho se lžičkou mleté vanilky. Dejte stranou.
  5. Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si povidla nebo jinou oblíbenou náplň.
  6. Těsto přendejte na vál, vyválejte a vykrájejte hrnkem kolečka. Do koleček pak dejte povidla nebo vaši náplň. Kraje těsta pak k sobě přitlačte a udělejte z naplněného kolečka pěknou buchtičku. Tu pak poválejte ve vanilkovém másle a dejte slepenou stranou na vymazaný pekáč.
  7. Všechny buchtičky skládejte vedle sebe do pekáče a pokud vám zbyde vanilkové máslo, můžete je na závěr ještě jednou pomazat z vrchu.
  8. Dejte péct na 30-40minut. Hotové Honzovy buchty poznáte tak, že jsou nádherně zlaté.