Lahodný dort, který je krásně vláčný a nádherně voňavý. Zvládnete ho úplně bez vážení!
Na korpus:
- 3 lžíce mletých mandlí
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 5 vajec
- 5 lžic cukru
- Špetka vanilkové soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
Na krém:
- 1 kelímek mascarpone
- čtvrtka másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce extraktu vanilka-káva
- 2 lžičky vanilkové pasty
TIP: Když chcete v krému vidět zrníčka vanilky, použijte vanilkovou pastu. Jestli chcete mít krém čistě bez zrníček ale přesto voňavý, dejte do něj vanilkový extrakt.
- Čokoláda nebo ovoce na ozdobení
Jak na to:
- Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 150 stupňů. Vyložte pečícím papírem dortovou formu o průměru 20-23cm.
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a dejte stranou.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovou pastou do pěny.
- Smíchejte mandle, mouku, kakao a jedlou sodu a směs postupně zašlehávejte k žloutkům s cukrem.
- Nakonec velmi jemně zapracujte do žloutkové směsi sníh. Použijte raději vařečku nebo stěrku a sníh v míse jakoby převracejte ze spodu nahoru, až se obě směsi spojí dohromady.
- Těsto nalijte do formy a pečte 15-20 minut.
- Upečený korpus nechte vychladnou ve formě a pak ještě na mřížce.
- Připravte si krém: Máslo vyšlehejte s cukrem, vanilkovou pastou a extraktem. Pak postupně přidávejte mascarpone.
- Korpus podélně rozkrojte, naplňte krémem a ozdobte čokoládou nebo ovocem.