Babeta se z ničeho nic zjevila v Československu v 70. letech minulého století a dodnes se těší velké oblibě. Je to vlastně jen třená buchta s citronovou příchutí, kterou si lidé často kupovali na cesty nebo k snídani. Ale dodnes je tak oblíbená!
A co kdybychom vám prozradili malé tajemství? Do těsta se skvěle hodí i pravá vanilka! Vanilka a citron k sobě totiž náramně ladí a tvoří tak neodolatelnou kombinaci chutí. Tato malá rada k nám připlula až z dalekého Mauricia, kde na vanilku s citronem nedají dopustit.
Babeta je ukázkou toho, že jednoduché a rychlé moučníky mají stále své místo v moderní kuchyni. Pokud tedy hledáte něco sladkého a nostalgického, můžete si zkusit upéct babetu i doma. Je moc dobrá a jednoduchá na přípravu!
Budete potřebovat:
- 4 vejce
- 1 lžička vanilkové pasty
- špetka soli s pravou vanilkou
- 230 g krupicového cukru
- 250 g hladké mouky
- 50 g kukuřičného škrobu nebo 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1 prášek do pečiva
- 50 ml mléka
- 150 ml rostlinného oleje
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- šťáva z jednoho citronu
Jak na to:
- Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte a vysypte formu na babetu.
- Mouku, prášek do pečiva, kukuřičný škrob a sůl smíchejte a dejte stranou. Ve větší míse ušlehejte cukr, vanilkovou pastu a žloutky do pěny. Pak pomalu přilévejte rostlinný olej a nadále šlehejte, až olej zcela zapracujete. Přidejte citronovou kůru a důkladně promíchejte.
- V oddělené misce ušlehejte bílky na tuhý sníh.
- Postupně přidejte mléko, suché ingredience a citronovou šťávu do směsi se žloutky a promíchejte.
- Postupně přidejte sníh z bílků do směsi a opatrně spojte.
- Vše přelijte do formy na babetu a vložte do předehřáté trouby. Pečte přibližně 40 minut, nebo dokud není babetka zlatavá a uprostřed propečená (vyzkoušejte špejlí).
- Babetu vyndejte z trouby a nechte ji vychladnout.
Ledová poleva - tradiční citronová. Tak jak Babetu všichni známe:
Budete potřebovat:
- 1/2 šálku moučkového cukru
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
Jak na to:
-
Ve středně velké misce smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu. Důkladně promíchejte.
-
Pokud je poleva příliš hustá, přidejte postupně trochu vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte trochu moučkového cukru.
-
Když máte polevu hotovou, nalijte ji na nahoru na babetu a nechte ji volně téct po stranách. Dejte do lednice vychladit a ztuhnout.
-
Jakmile je poleva na babetce ztuhlá, můžete ji podávat.
TIP: Pokud nechcete, aby se poleva příliš vsákla do babety, můžete ji nejprve přikrýt potravinářskou fólií a nechat ji odpočinout po dobu 1-2 hodin. Poleva na babetce bude pevně držet a zůstane hezká.
Poleva z lesního ovoce
- 200g řeckého jogurtu
- rozvar z mrazeného lesního ovoce (zchlazený)
- bílá čokoláda
Vše smícháme dohromady, kdo má rád sladší, může přidat vanilkový cukr. Polejte babetu a na závěr ozdobte bílou čokoládou.