Tento recept vznikl za pochodu, co chladnička dala :-) Z každého rožku trošku. Tyto muffinky doporučuji dělat z přezrálých banánů jsou sladší a snadno se s nimi pracuje. Stejně i avokádo, mělo by jít o zralé, ovšem, pokud použijete méně zralé, je třeba si pomoci mixérem, jinak stačí vidlička.
Budete potřebovat:
- 2x banán
- 1x vejce
- 1/2 avokáda
- 30g mandlové mouky
- 100g špaldové, celozrnné mouky
- 2,5g pomerančové kůry (dá se koupit v dm, případně nastrouhat z bio pomerančů)
- 50g ghee nebo obyčejného másla
- 1čl kypřícího prášku do pečiva
- 1čl mleté vanilky Mauricius
- Hrst belgické čokolády
- 2PL javorového sirupu
- špetka vanilkové soli
Volitelné:
- Povidla (džem), nutella - doprostřed
Určitě si všimli, že se v receptu nenachází žádný cukr. Banány, čokoláda či javorový sirup ho krásně zastoupí.
Jak na to:
- Vejce si vyšleháme do pěny, přidáme vidličkou rozmačkaný banán s avokádem a javorovým sirupem zamícháme. Přidáme rozpuštěné, mírně vychlazené máslo. Zvlášť do misky si prosejeme mouky, pomerančovou kůru, vanilkovou sůl, mletou vanilku a kypřící prášek do pečiva. Přimícháme k tekuté směsi. Těsto zlehka promícháme, ať je krásně kompaktní.
- Je na Vás jestli chcete muffiny bez náplně nebo s náplní, u nás doma jsou velmi oblíbené plněné, vláčné muffinky, které doplním buď o džem nebo povidla mezi první a druhou vrstvu, resp. uprostřed muffinu.
- Ještě před pečením je doplníme o čokoládové dukátky, které dodají muffinkům sladkou chuť a neodolatelný vzhled.
- Pečeme 25-30 / 180.
TIP: Zkuste vyměnit čokoládu za méně kalorické varianty - čerstvé ovoce, zkaramelizované jablka, případně nechte muffinky jen tak čistě vanilkové.
Recept pro vás s láskou a péčí připravila foodbloggerka Maria.