Banánovo-avokádové muffinky s vanilkou

Tento recept vznikl za pochodu, co chladnička dala :-) Z každého rožku trošku. Tyto muffinky doporučuji dělat z přezrálých banánů jsou sladší a snadno se s nimi pracuje. Stejně i avokádo, mělo by jít o zralé, ovšem, pokud použijete méně zralé, je třeba si pomoci mixérem, jinak stačí vidlička.

Budete potřebovat:

  • 2x banán
  • 1x vejce
  • 1/2 avokáda
  • 30g mandlové mouky
  • 100g špaldové, celozrnné mouky
  • 2,5g pomerančové kůry (dá se koupit v dm, případně nastrouhat z bio pomerančů)
  • 50g ghee nebo obyčejného másla
  • 1čl kypřícího prášku do pečiva
  • 1čl mleté vanilky Mauricius
  • Hrst belgické čokolády
  • 2PL javorového sirupu
  • špetka vanilkové soli

Volitelné:

  • Povidla (džem), nutella - doprostřed

Určitě si všimli, že se v receptu nenachází žádný cukr. Banány, čokoláda či javorový sirup ho krásně zastoupí.

Jak na to:

  1. Vejce si vyšleháme do pěny, přidáme vidličkou rozmačkaný banán s avokádem a javorovým sirupem zamícháme. Přidáme rozpuštěné, mírně vychlazené máslo. Zvlášť do misky si prosejeme mouky, pomerančovou kůru, vanilkovou sůl, mletou vanilku a kypřící prášek do pečiva. Přimícháme k tekuté směsi. Těsto zlehka promícháme, ať je krásně kompaktní.
  2. Je na Vás jestli chcete muffiny bez náplně nebo s náplní, u nás doma jsou velmi oblíbené plněné, vláčné muffinky, které doplním buď o džem nebo povidla mezi první a druhou vrstvu, resp. uprostřed muffinu.
  3. Ještě před pečením je doplníme o čokoládové dukátky, které dodají muffinkům sladkou chuť a neodolatelný vzhled.
  4. Pečeme 25-30 / 180.

TIP: Zkuste vyměnit čokoládu za méně kalorické varianty - čerstvé ovoce, zkaramelizované jablka, případně nechte muffinky jen tak čistě vanilkové.

Recept pro vás s láskou a péčí připravila foodbloggerka Maria.

1200_628_muffinky_vanilka