Tenhle recept je od babičky, která uměla to nejlepší cukroví na světě! Nejdůležitější rada, kterou si zapsala do kuchařky byla: Nechej těsto aspoň přes noc odležet! A opravdu to tak je. Když těsto necháte pěkně odpočinout, budou se vám rohlíčky tvarovat jedna radost!
Na 2 menší plechy Vanilkových rohlíčků budete potřebovat:
- 200g hladké mouky
- 70g moučkového cukru + na obalení
- 70g mletých vlašských ořechů
- 140g másla
- 2 lžičky kouzelné vanilkové pasty
- 1 lžička mleté vanilky + další na promíchání s cukrem na obalení poměru 50g mleté vanilky na 1kg cukru
Jak na to
- Suroviny vyndejte z lednice asi půl hodiny před přípravou, aby došly pokojové teploty.
- Prosejte na vál mouku i cukr, přidejte oříšky, vanilku a na kostky nakrájené máslo. Zpracujte těsto a nechte ho aspoň hodinu odpočívat v lednici. Ideální je ho tam nechat přes noc. Suroviny se krásně rozleží a výsledné rohlíčky budou křehčí.
- Po odležení tvarujte z těsta rohlíčky, které pečte na plechu vyloženém pečícím papírem při 160 stupních do zlatova. Horké rohlíčky obalujte v cukru promíchaném s vanilkou.
Sněhobílé rohlíčky
Nedávejte do cukru na obalování mletou vanilku. Dejte ji všechnu přímo do těsta! Pak obalujte jen v moučkovém cukru. Rohlíčky budou krásně voňavé a přitom sněhobílé ;-)
TIP: Místo mletých ořechů dejte mleté mandle nebo mletý kokos. Kokosové rohlíčky jsou obzvláště dobré!
Recept, který jsem dostala od své babičky, najdete také v časopise Apetit PROSINEC 2016