- 200g másla
- 100g moučkového cukru
- 300g hladké mouky
- 2 žloutky
- cukr s mletou vanilkou na posypání
- vanilkový extrakt - 2 kávové lžičky
- 10g mleté vanilky
14 dní předem...
Vanilkový cukr
Připravte si pravý vanilkový cukr na posypání. Takto připravený cukr se vám bude hodit taky na vanilkové rohlíčky, cukroví z vinného těsta a další Vánoční dobroty. Moučkový cukr smíchejte s mletou vanilkou v poměru 10g mleté vanilky na 300g cukru. Směs nasypejte do sklenice s uzávěrem (třeba zavařovačky) a nechejte uležet alespoň dva týdny ve spižírně. Nedávejte do lednice!
Den před pečením...
Příprava lineckého těsta s vanilkou
Hladkou mouku prosejte na vál, přidejte změklé máslo, cukr, žloutky a vanilkový extrakt. Vypracujte hladké těsto.
Těsto pevně zabalte do potravinářské folie a dejte odpočívat na noc do chladničky.
Druhý den...
Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 160°C. Plech si vyložte pečícím papírem. Linecké těsto vytáhněte z lednice a ještě chladné je vyválejte na tenký plát. Vykrajujte různé tvary lineckého cukroví a dávejte je na plech. Pečte asi 10 minut, upečené těsto poznáte tak, že je narůžovělé. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout na rovné podložce nebo na husté mřížce. Linecké nedávejte na nerovné povrchy, zkroutilo by se vám a už byste kolečka nebo srdíčka neslepili dohromady.
Upečené linecké cukroví potřete marmeládou (nejlépe jahodovou) a vrchní stranu lineckého cukroví namočte ve vanilkovém cukru.