Během perného pracovního či studijního dne se vám lehká svačinka bude hodit. Přemýšlíte, co za dobrotu si dáte? Musí vás dostatečně nakopnout a hlavně neutlumit! Tyto kuličky jsou extra rychlé, pořádně zasytí, uspokojí chuť na sladké a povzbudí mozkovou činnost.
Vyzkoušejte a sami uznáte, že takovéto kuličky jsou mnohdy lepší volbou než kobliha obalená v cukru s turkem či nějaká kupovaná sladkost.
Na 15 kuliček si připravte tyto suroviny:
- 200g datlí
- 100g vlašských ořechů
- 50g semínek (např. slunečnicová a sezamová)
- 3 lžíce ovesných vloček
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1 lžíce ořechového oleje
- Kakaový prášek 22/20 na obalení
Postup:
- Datle omyjte ve vlažné vodě, protože často bývají sířené. Poté je dejte do misky a zalijte vodou. Nechte je zhruba hodinu namáčet. Jakmile datle nasáknou trochu tekutiny, bude se s nimi mnohem lépe pracovat.
- Namočené datle dejte do mixéru spolu s ořechy, semínky, ovesnými vločkami, vanilkovou pastou a ořechovým olejem a rozmixujte na jemnou pastu.
- Z hotové směsi tvořte kuličky, které následně obalujte v kakau. Můžete vyzkoušet na obalení také sezam nebo kokos.
Kuličky můžete jíst hned, ale v lednici ve vzduchotěsné krabičce Vám vydrží minimálně 3 dny, proto je dobré si jich připravit více a mohou Vám posloužit jako zdravá a vydatná svačina.
Datle, ořechy a semínka berte jako základ, který můžete jakkoliv obměňovat a tím umožňovat vzniku nových a nových kombinací.
Další obměny a kombinace:
- datlí, vlašských ořechů, slunečnicových semínek , mleté vanilky, skořice, ovesných vloček a nastrouhaného jablka
- datlí, lískových ořechů, trošky mleté kávy a sezamu
- datlí, vlašských ořechů, sušených švestek a máku
- datlí, kokosu, sušeného ananasu a sušeného mléka
- datlí, sušených meruněk, kokosu a moruší