Budete potřebovat:
Na těsto:
- 110g cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 220g hladké mouky
- 110 g másla
- 2 žloutky
Na krém:
- 150g másla
- 160g mletého cukru
- 160g jemně strouhaných vlašských ořechů
- 30ml vanilkového sirupu
- 30ml rumu nebo jiné oblíbené lihoviny
- čokoládová poleva: 100% čokoláda, kousek másla, kousek kakaového másla
- Půlky ořechů nebo mandle na ozdobení
Postup:
- Všechny suroviny na těsto dejte na vál a vypracujte těsto. Z těsta vytvarujte šišku a pevně ji obalte potravinářskou folií. Dejte do lednice alespoň na hodinu.
- Připravte si formičky na košíčky. Odležené těsto vyndejte z lednice a po kouskách je vtlačujte do formiček. Košíčky pečte asi 15 minut při 180°C (v horkovzdušné na 160°C)
- Košíčky vyndejte z trouby a nechejte je chvíli zchladnout (ale ne úplně, pak by se vám nemusely dobře vyklopit). Pak každý košíček vyklopte a nechejte úplně vychladnout.
- Připravte si náplň:
- Vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým sirupem. Přimíchejte ořechy a rum. Náplň dejte do zdobičky a naplňte košíčky. Takto naplněné košíčky nechejte v lednici ztuhnout.
Poleva:
100% čokoládu rozpustíme s kouskem kakaového másla a kouskem másla. Přibližný poměr je 30g 100%čokolády, lžička másla a stejné množství kakaového másla.
Vše rozpouštějte pomalu na vodní lázni. Pokud se vám zdá, že je potřeba přidat másla, tak do čokolády přidávejte máslo a kakaové máslo po malých kouscích. Ve chvíli, kdy se vám vytvoří čokoládová poleva tak už nic nepřidávejte a začněte polévat košíčky.
Nahoru na košíčky dejte půlku ořechu nebo několik mandlí.